News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Близо 1/4 от домовете у нас имат компютър

17% ползват интернет, според изследване на НСИ
Делът на домакинствата у нас, които имат персонален компютър, в това число лаптоп и палмтоп, е нараснал до 22,6% през 2006 година, показват резултатите от изследване на НСИ.
Все повече домакинства се възползват от широкото разнообразие на предлаганите услуги от Интернет доставчиците в България, като 17,0% са посочили, че имат достъп до мрежата към 31 март, 2006 г. От самотните родители с деца само 1,4% могат да си позволят да „сърфират” в Интернет от дома си.
Най-разпространената външна връзка за достъп на домакинствата до Интернет през 2006 г. е широколентовата връзка, която най-често бива представлявана от кабелен модем, LAN мрежа или безжична технология (50,1%). Близо една трета от домакинствата разчитат и на мобилния телефон от второ и трето поколение, който позволява достъп до Интернет. Една четвърт от домакинствата се свързват с Интернет чрез фиксиран телефон или ISDN мрежа.
В резултат на динамичното развитие на мобилния пазар у нас, както и на предлаганите конкуренти цени на мобилни цифрови продукти и услуги, се очертава тенденция на постепенно изместване на фиксирания (72,9%) от мобилния телефон, с какъвто разполагат 75.2% от домакинствата в България.
За първи път през 2006 г. НСИ изследва причините, които се явяват като бариера за достъп до Интернет на домакинствата. Една от основните пречки е скъпото оборудване (36,5%), а не са малко и домакинствата, които посочват, че липсата на умения възпрепятстват включването в Интернет (33,9%). Не е малък и делът на домакинствата, които считат, че нямат нужда от достъп до глобалната мрежа вкъщи (37,0%).
Данните от изследването сочат, че над една трета от българското население е използвало компютър през 2006 година. Все още е голям делът на лицата, които никога не са имали възможност да работят с компютър (63,3%).
Същевременно телевизорът се среща в 98,0% от домакинствата. Данните от изследването сочат, че има растеж от 1,9% за две години в използването на кабелна телевизия от домакинствата, която е много по-разпространена от цифровата телевизия (2,3%).

04:45

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank