News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Чудовищна подземна лаборатория ще разкрива тайните на Вселената


Изграждането на гигантска подземна лаборатория, която ще пренесе физиците в нова научна ера, достигна кулминационен момент, съобщи ВВС.
Днес на мястото, където ще е лабораторията, кран ще спусне 2000-тонно съоръжение в изкопана от работници пещера на 100 метра под земята.
Съоръжението е част от Компактния мюонен соленоид /CMS/ - един от четирите големи експеримента, които ще се правят на най-мощния в света ускорител на частици /LHC/. Точно този ускорител се създава в момента в ЦЕРН, на границата между Франция и Швейцария.
Съоръжението е много мощно и сложно устроено, а задачата му е да сблъсква частиците със супер висока скорост, чрез което учените се надяват да открият някои от тайните на Вселената.
Ускорителят се състои от над 1000 мощни магнита, поставени в подземен тунел, който образува 27-километрова окръжност. Магнитите ще управляват два насрещни снопа частици, движещи се по нея със скорост, близка до тази на светлината.
В определен момент сноповете ще се пресичат помежду си и частиците ще се сблъскват директно.
Всеки от четирите нови експеримента ще се провежда в близост до една от тези пресрещни точки, където съответните детектори ще улавят и измерват новите частици, родени след сблъсъка.
Това евентуално би довело до нови явления – отвъд така нареченият стандартен модел, който обяснява взаимодействията между субатомните частици.
Соленоидът ще бъде поставен под земята част по част, като днес на 100 метра дълбочина ще бъде спуснато 2000-тонното съоръжение, което е най-важната част от него. Тя се нарича Yoke Barrel 0 /или накратко YB0/, размерите му са 16 м височина, 17 м широчина и 13 м дължина, и ще съдържа най-важните вътрешни части от детектора.
Досега осем от 15-те най-важни части от соленоида са успешно спуснати под земята. Когато всичките бъдат поставени на 100 метра дълбочина, детекторът ще бъде сглобен. Накрая CMS ще бъде с цилиндрична форма, ще е дълъг 21 метра, 16 метра широк и с тегло около 12, 500 тона.
Соленоидът ще има за цел да идентифицира изплъзващата се досега частица бозон на Хигс /Higgs boson, наричана още „Частицата на Господ“ заради важността й в стандартния модел на елементарните частици/, да установи наличието на т. нар. суперсиметрични частици, както и да търси доказателства за допълнителни размерности.

11:04

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank