News42

Новини от света на интернет и високите технологии

10 000 служители взимат европейски ИТ сертификат

Тестът за IT Card ще бъде по Word, Excel и Интернет

До края на март 10 000 служители от държавната администрация в цялата страна ще преминат тест по базови компютърни умения, за да получат европейски признати сертификати IT Card. Това обяви днес министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев при връчването на сертификатите на служителите от МДААР, преминали успешно теста.
През октомври 2006 г. започна пилотно сертифициране компютърните умения, което преминаха общо 134 служители от МДААР, Института по публична администрация и европейска интеграция и Центъра за преводи и редакции. В рамките на пилотния бяха включени и трите европейски признати сертификата ECDL, IT Card и Expert.
В края на 2006 г. МДААР проведе обществена поръчка за избор на сертификат за базовите компютърни умения и тя беше спечелена от фирма „Немечек", оторизиран представител на IT Card. Това е европейски признат сертификат, който представлява система за оценка, независима от обучения и от продукти на определени компании. Няма фиксиран срок на валидност и е в сила, докато съответният модул е в употреба, т.е. сертификатът е валиден само за версията, за която е положен изпитът.
Сертифицирането ще се проведе на територията на цялата страна в над 400 тестови на центъра IT Card. Ще бъдат включени служители, посочени от самите администрации, а тестът е върху модулите Word, Excel и Internet. В системата на IT Card вече са се регистрирали около 6000 служители от администрациите в цялата страна, като над 500 вече успешно са издържали теста.
Европейската практика показва, че сертифицирането е ефективен начин за прeодоляване на различието в нивата на базовите компютърни умения на отделните служители. В Европа едни от най-широко разпространените сертификати за идентифициране нивото на компютърните компетентности са сертификатите ECDL, IT Card и Expert. И трите сертификата дават възможност за удостоверяване на различни нива на компютърна компетентност за работа с текстообработващи програми, електронни таблици, интернет и електронна поща.

11:50

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank