News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Alcatel-Lucent осъди Microsoft за 1,5 милиарда долара

Делото касае използването на технологията за MP3 компресия. Microsoft твърди, че я притежава законно. Но не така мислят нейните опоненти и съдът в Сан Диего. Случаят може да се разрасне и към други компании

Решение на съда в Сан Диего оцени щетите за Alcatel-Lucent от всеки продаден Windows PC от 2003 година насам на 1,5 милиарда долара. Случаят може да се разрасне още повече, ако компанията започне да преследва по съдебен път и други ИТ вендори, които използват широкоразпространената MP3 технология.
Проблемът датира от 2003 година, когато Lucent съдеше производителите на компютри Dell и Gateway за употребата на въпросната аудио технология. Microsoft се включи в свадата и оттогава е замесена в разрастващата се законова битка с Lucent (сега Alcatel-Lucent).
Microsoft твърди, че е лицензирала законно MP3 технологията от компанията Fraunhofer, за което й е платила 16$ милиона. Fraunhofer, която участва в разработването на MP3 технологията за компресия заедно с Bell Labs на Lucent, даваше лицензи на други компании да използват нейната интелектуална собственост на аудио формата в своите продукти. След това фирмата прехвърли правата за даване на лицензи за MP3 на Thomson.
Голям брой технологични компании, вкл. Apple, Intel и Texas Instruments лицензираха MP3 технологията, според MP3licensing.com на Thomson. От Apple засега не коментират постановлението на съда.
Съдебното постановление в четвъртък се отнася само до част от обвиненията за нарушаване на патента на Alcatel-Lucent. Microsoft отвърна на удара, като повдигна обвинения срещу Alcatel-Lucent по същия случай, а освен това предприе действия и в други съдебни окръзи. Microsoft обвини Alcatel-Lucent и пред Международната Търговска Комисия.
CNET цитира адвоката на Microsoft Том Бърт, който казва, че случаят е само част от големия скандал между компанията, която представлява, и Alcatel-Lucent за интелектуалната собственост. Скандал, който започнал с агресивни действия на Alcatel-Lucent срещу клиентите на Microsoft, а по-късно и срещу самата компания.
Според Microsoft, решението на съда не било подкрепено от каквито и да е факти, позоваващи се на закона. Компанията заяви, че ще обжалва, ако се наложи. От софтуерния гигант добавиха, че около половината от щетите са за продажбите на Windows в чужбина, което може да повдигне отделен казус за патента. Случаят, който в момента се гледа пред Върховния съд, има за цел да определи дали трябва и за продажбите в чужбина да важи американският патентен закон.
Представител на Alcatel-Lucent, от друга страна, похвали постановлението на съда, като каза, че компанията е имала силни аргументи в своя полза.
От Microsoft заявиха, че решението на съда е разочароващо не само за тях, но и за стотиците други компании, които са лицензирали MP3 технологията. Според гиганта от Редмънт, това решение ще позволи на Alcatel-Lucent да повдигне обвинения срещу много други фирми, които са закупили лицензионните си права от Fraunhofer.
Alcatel-Lucent засега не коментира слуховете, че може да повдигне дела и срещу други фирми, използващи технологията.

18:15

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank