News42

Новини от света на интернет и високите технологии

ЕС се опасява от икономически шпионаж от страна на САЩ

SWIFT се оказа в средата на конфликт между белгийското законодателство и американската борба срещу тероризма. От компанията прогнозират, че няма да са единствените засегнати

Наскоро Европейският парламент гласува с пълно единодушие в подкрепа на резолюция, която ще затрудни европейските фирми да съхраняват важни данни в САЩ. Законодателите са разтревожени от разкритията за програма на американското министерство на финансите, която призовава американския клон на белгийската компания SWIFT да разреши достъп до записите на европейска банка. От Европейския парламент препоръчват на компанията да спре настоящата си практика да отразява цялата информация, засягаща европейски граждани и фирми, на своя американски сайт.
Когато New York Times публикува опис на секретна американска програма за следене на международните банкови транзакции с цел да се следи финансирането на тероризма, дебатът в САЩ беше дали да се потвърдят тези разкрития или не, писа arstechnica.com. Но в Европа, програмата повдигна друг въпрос, а именно дали американските власти следят европейските финансови транзакции.
SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) е компания със седалище в Белгия, която поддържа интерфейса на 8000 банки по света и чието съществуване е от съществено значение за европейската банкова система. Именно защото е със седалище в Белгия, тя подлежи на белгийските закони за поверителност на данните, но също така е и субект на американските закони, поради операциите си в САЩ.
SWIFT поддържа цялата си основна база от данни на две места. След терористичните атаки на 11 септември 2001 година, американското финансово министерство призова SWIFT да открие и спре всякакви парични трансфери, свързани с терористични групировки. Организацията отстъпи пред тези призиви, използвайки данни от американската си база данни, но не и преди да преговаря с американското правителство за необикновени защити и застраховки.
Въпросните защити означават, че SWIFT предлага ограничено количество данни на правителството, които могат да се използват само за разследвания, свързани с тероризма. От компанията казват, че могат да потвърдят какво става с тези данни, тъй като всяко търсене в от страна на американското правителство се записва от SWIFT.
Уверенията не предотвратиха породеното в европейските следователи безпокойство, че е възможен икономически шпионаж от страна на САЩ. Но независимо от това, европейците спорят и че SWIFT не спазва своите задължения за поверителност на информацията.
Белгийската комисия за поверителност на информацията(Belgian Data Privacy Commission) разгледа подробно ситуацията и състави доклад на 27 септември 2006 година, който показва, че SWIFT не е спазила белгийските закони и било много вероятно компанията да бъде подложена на съдебно преследване. Въпреки това обаче на 13 декември стана ясно, че няма да се стигне до съд, а вицепрезидентът на Европейския съюз каза публично, че вече се преговаря със САЩ за създаване на трансатлантическо споразумение за използване на финансова информация в криминални разследвания.
Но точно когато нещата бяха позатихнали, европейският инспектор по защита на данните, Петер Хюстинкс, обяви свой доклад по темата. Той се появи на 1 февруари тази година и в него авторът се съгласява с белгийското правителство и с член „Article 29 working group” за защита на данните.
Аргументите на Хюстинкс са, че вече съществуват много европейски и международни инструменти в областта на разплащателните системи и те трябва да се използват по-пълноценно, преди да се премине към други начини за събиране на информация. Той заяви също, че Европейската централна банка трябва да упражни повече контрол върху SWIFT и нейната защита на данните.
Докладът получи пълно одобрение в Европейския парламент, който беше шокиран от факта, че закони за поверителността на данни могат да бъдат толкова лесно разрушени. В момента европейски данни, създадени и съхранени в Европа, се предават на американските власти. Това впримчване беше неизбежно: почти от всеки европейски бизнес, поддържащ свои база данни в американския си клон, могат да бъдат изискани данни от правителството на САЩ, а по-строгите изисквания за защита на данните в ЕС не могат да променят това.
Ето защо няколко члена на Парламента внесоха резолюция по отношение случая със SWIFT. Тя беше гласувана и одобрена на Св. Валентин, точно между гласуванията за „промяна на климата” и „Лисабонска стратегия”. От резолюцията става ясно, че само защото SWIFT изпълнява американските закони, компанията няма да се размине лесно с проблема. Решението да съхранява европейски данни в Америка е било чисто комерсиално решение от страна на компанията. За да спазва своите задължения към европейските данни, SWIFT беше посъветвана да спре отразяването на европейските данни в САЩ или да ги отразява някъде другаде, извън юрисдикцията на САЩ.
Въпреки всичко, резолюцията позволява и отчита необходимостта от използване на финансова информация за разследвания. В нея също така ЕС и САЩ са наречени „основни и лоялни съюзници в борбата срещу тероризма”. Целта на резолюцията е не да накаже сурово SWIFT или американското правителство, а да ускори създаването на международно споразумение за това как да се използва въпросната информация. Европейският парламент е заинтересован да изгради по-добри връзки с конгреса на САЩ, така че и двете институции да работят заедно по проблема. По настоящем разговорите между тях се водят от членове на администрациите им.
До този момент, Европейският парламент предлага да изпрати няколко законодателя, които да присъстват на заседания на конгреса на САЩ за теми от общи интереси и в същото време няколко конгресмена да дойдат на посещение в Европа със същата цел.
SWIFT се оплаква, че цялата тази ситуация я е поставила по средата на конфликта между белгийското законодателство и американската борба срещу тероризма. От компанията прогнозират, че няма да са единствените, изпаднали в такова положение.
Докато се сключи международно споразумение по проблема, и европейският и американският бизнеси ще трябва да се замислят внимателно къде и как поддържат резерв на данните си.

18:07

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank