News42

Новини от света на интернет и високите технологии

За първи път жена спечели наградата Turing

75-годишната Франсис Е. Алън е отличена за работата й в IBM

За първи път от 40 години насам една от най-престижните награди в областта на компютрите - Turing Award, и придружаващите я 100 000 долара отидоха в ръцете на жена, предаде Асошиейтед Прес. 75-годишната Франсис Е. Алън беше удостоена с това отличие за работата й в IBM Corp. върху техники за оптимизиране на бързодействието на компилатори – програми, които превеждат един компютърен език на друг. Този процес превръща кода, написан от програмистите, в бинарни нули и единици, които се обработват от процесорите на компютрите.
Алън започва работа в IBM през 1957 г., след получаване на степен магистър по математика от университета на Мичиган. По това време екип на компанията току-що е завършил първия език за програмиране от високо ниво Fortran. Алън се включва в работата по прилагането му на различни типове компютри. В речта си на церемонията по връчването на наградата, тя изрази задоволството, че е имала късмета да работи върху един голям проект на добри машини.
По-късно Франсис Алън работи и по други задачи, включително създаване на аналитичен софтуер за националната агенция по сигурност на САЩ. Участва и в писането на софтуера за суперкомпютъра Blue Gene на IBM. Тя се пенсионира през 2002 г., но работи активно по програми, които окуражават момичета и жени да изучават компютърни науки.
Наградата Turing е учредена през 1966 г. от американската Асоциация за компютърни машини. Нейни носители са светила в областта на криптирането, изкуствения интелект, хипертекста, мрежите и други важни елементи от областта на компютрите.

11:55

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank