News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Властта в Куба мигрира към Linux

Цялата публична администрация ще мине на отворен код

Кубинското правителство ще мигрира хиляди свои компютри към софтуер с отворен код. С тази стъпка “комунистическата нация ще се дистанцира още повече от базираната в САЩ Microsoft”, написа CNET.
Няколко министри от правителството подкрепиха прехода към Linux по време на конференция в края на миналата седмица. В хор с тях се изказа и Ричард Столман, ръководител на Фондацията за отворен софтуер (FSF), заявявайки, че частният софтуер е „несигурен по рождение”.
Кубинският учен Хектор Родригес поддържа миграцията към отворен код и ръководи програма за тази цел в един от най-големите университети в страната. Митниците в Куба вече преминаха на Linux, като същото възнамеряват да направят министерствата на културата, висшето образование и комуникациите.
Засега не е ясно колко време ще отнеме миграцията към софтуер с отворен код. Очаква се половината от публичната администрация да премине към Linux до три години.
Броят на потребителите на софтуер с отворен код нараства бързо в Куба, където повечето компютри са остарели, а интернет връзките са бавни.
Правителствата и на други страни, като Венецуела, Китай, Бразилия и Норвегия изследват възможностите за частична или пълна миграция от Windows към отворен код. Много градски администрации също изпълняват пилотни Linux проекти, вкл. европейските Бристол, Амстердам и Мюнхен.

02:56

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank