News42

Новини от света на интернет и високите технологии

“Втори живот” отваря за модификации своя софтуер

Външни разработчици ще могат да променят програмата за разглеждане на виртуалния свят и да обменят код!
Виртуалният свят на „Втори живот” се отваря за модификации от страна на разработчиците на софтуер. Новината съобщиха от „Линден Лаб”, която стои зад набиращия все по-голяма популярност проект, по време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас.
Линден Лаб обещава да осигури достъп до програмата за разглеждане на Second Life, за да могат софтуерните разработчици да я променят според своите нужди и да споделят кода с други. Това ще бъде същият модел, който се използва при изграждане на операционната система Linux и уеб браузъра Firefox.
Потребителите на „Втори живот” се въплъщават във виртуални субекти, които се движат в компютърно създадения свят, говорят помежду си, купуват земя, строят домове и правят бизнес. Виртуалните хора си имат своя валута, която се доближава до американския долар. Много реални бизнес единици са основали свои магазини във виртуалното пространство на Second Life.
Кодът на „Втори живот” ще бъде достъпен с публичен лиценз GNU, който е широко използвано споразумение сред създателите на софтуер с отворен код. Лицензът ще позволи на разработчиците законно да модифицират и споделят софтуер за Second Life. Линден Лаб ще преразгледа и тества някои добавки, модификации и поправки на бъгове и ще ги включи в официалната версия на програмата да разглеждане на виртуалния свят, която ще бъде достъпна за безплатно изтегляне от интернет.
В Линден Лаб се надяват общността на разработчиците да помогне на техния сравнително малоброен персонал от около 50 програмисти, като реши някои проблеми в кода и оптимизира софтуера така, че той да може да се използва и от по-стари компютри. Хората, които задвижиха проекта “Втори живот”, очакват също обществото на софтуера с отворен код да създаде и някои „готини” инструменти за виртуалната игра.
Много инвалиди, например, използват ”Втори живот” и това е едно от наистина вдъхновяващите неща за създателите на проекта. Има много начини за общуване на хората с техните компютри - освен с мишка и клавиатура, това може да стане и със засичане на погледа или по невромускулен начин, за постигането на което обаче Линден Лаб няма достатъчно персонал. Именно от програмисти извън компанията се очаква да реализират подобни идеи.
Някой също така може да включи возене на колело или летене във „Втори живот”. Дори е възможно да се напише програма за достъп до виртуалния свят от смартфон. Всичко това ще бъде лесно за реализиране от външни разработчици на софтуер.
Линден Лаб все пак няма да отвори кода на всичкия софтуер, стоящ зад „Втори живот”. Програмата, която контролира подлежащата инфраструктура, ще остане частна. Не се очаква промяната да навреди на бизнес модела на компанията, който се базира на отдаване под наем на живеещите във „Втори свят” на земя – всъщност това е сървърно пространство на компютрите на „Линден Лаб”.

08:16

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank