News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Репортер ще пее забавни новини в Yahoo!

Новата емисия ще накара всички да потропват с крак

Представители на уеб гиганта Yahoo! заявиха на 22 февруари, че компанията смята да пусне нов видео проект до края на това тримесечие, в който специално поканен журналист ще пее новините, съобщава "The Hollywood Reporter". От Yahoo! не пожелаха да разкрият личността на певеца, но съобщиха, че това е известен човек, който има опит както в пеенето, така и в журналистиката.
Макар че говорителят на компанията отказа да даде подробности за новата инициатива, която ще се нарича "Odd News Underground" („Странни новини зад кулисите“), той все пак предаде думите на Скот Мур, шеф на новините и информацията. Според него, този проект ще създаде един напълно различен вид новинарска емисия, а репортерът ще накара всички да потропват с крак. Новините ще имат по-развлекателен характер, така че не можем да очакваме рими за войната в Ирак.
Пеещият репортер е първият проект на Yahoo!news след декемврийската реорганизация на компанията, която доведе до напускането на водещи мениджъри на съдържание като Лойд Браун и Дейвид Катц. Предишният проект беше програмата "The Hot Zone With Kevin Sites" („Горещата зона с Кевин Сайтс“), представляваща хроника на пътешествията на журналиста, който пътуваше и изпращаше репортажи от обхванати от войни страни по цялото земно кълбо.
Към средата на 2006 г. Yahoo! намали своите програмни амбиции и пусна само няколко по-скромни инициативи. Компанията наблегна по-значително на интегрирането на съдържание, генерирано от потребители, като например една нова секция за храни и кулинарство с оригиналната програма „"Cheap 'n' Easy" („Евтино и лесно“).

11:56

Подготвят мобилен WiMax със скорост 1 GBPS

Няма пречка новият стандарт да се ползва и за фиксилани услуги

Въпреки че сегашната технология WiMax все още не е разкрила пълната си сила, институтът IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) вече работи по нов стандарт - 802.16m. Това е един много амбициозен план: WiMax да достигне скорост от 1Gbps и в същото време да се осигури съвместимост със спецификацията 802.16е-2005, позната като Mobile WiMax.
IEEE определя кратки срокове за развитието на гигабитовия WiMax. От института се надяват да разработят стандарта до края на настоящата година, твърди arstechnica.com. Би могло да се очаква приемането на стандарта през 2009 година. 802.16m ще използва технология MIMO (multiple-input/multiple-output), която е подобна на настоящата в Mobile WiMax.
Клетъчните компании виждат предложения нов спектър като „приближаване” към 4G технология, която ще слее два паралелни потока на безжични технологии – 3G и 802.16, в един стандарт. Sprint вече застана на страната на WiMax със съобщение през миналия месец, че започва тестване на услугата Mobile WiMax в Чикаго и столицата Вашингтон през първата половина на годината. След това компанията ще разпространи технологията в цялата страна, надявайки се да покрие 100 милиона души до края на 2008 година.
Макар услугите на 802.16е-2005 и планирания 802.16m стандарт да са насочени към мобилните потребители, няма причина те да не бъдат използвани и като фиксирани решения. В този смисъл и от Sprint заявиха, че искат да комбинират фиксирани и мобилни услуги и да предложат алтернативен интернет достъп за дома.
802.16m може да направи стъпка напред, давайки на безжичните доставчици достатъчна пропускателна способност, за да предложат на абонатите си услуга "4 в 1" - VoIP, мобилен телефон, телевизия и Интернет. Някои анализатори се опасяват обаче, че кратките срокове за разработване и приемането на стандарта са нереалистични.

11:56

За първи път жена спечели наградата Turing

75-годишната Франсис Е. Алън е отличена за работата й в IBM

За първи път от 40 години насам една от най-престижните награди в областта на компютрите - Turing Award, и придружаващите я 100 000 долара отидоха в ръцете на жена, предаде Асошиейтед Прес. 75-годишната Франсис Е. Алън беше удостоена с това отличие за работата й в IBM Corp. върху техники за оптимизиране на бързодействието на компилатори – програми, които превеждат един компютърен език на друг. Този процес превръща кода, написан от програмистите, в бинарни нули и единици, които се обработват от процесорите на компютрите.
Алън започва работа в IBM през 1957 г., след получаване на степен магистър по математика от университета на Мичиган. По това време екип на компанията току-що е завършил първия език за програмиране от високо ниво Fortran. Алън се включва в работата по прилагането му на различни типове компютри. В речта си на церемонията по връчването на наградата, тя изрази задоволството, че е имала късмета да работи върху един голям проект на добри машини.
По-късно Франсис Алън работи и по други задачи, включително създаване на аналитичен софтуер за националната агенция по сигурност на САЩ. Участва и в писането на софтуера за суперкомпютъра Blue Gene на IBM. Тя се пенсионира през 2002 г., но работи активно по програми, които окуражават момичета и жени да изучават компютърни науки.
Наградата Turing е учредена през 1966 г. от американската Асоциация за компютърни машини. Нейни носители са светила в областта на криптирането, изкуствения интелект, хипертекста, мрежите и други важни елементи от областта на компютрите.

11:55

Поправена е сериозна "дупка" в Google Desktop

Уязвимост позволяваше хакерски достъп до потребителския РС

Google поправи дупка, свързана със сигурността в своя продукт за локално търсене, която разкриваше възможност на хакерите да претършуват файлове, съхранявани на потребителските машини.
Специален JavaScript код можеше да използва уязвимостта, за да контролира функционалността на Google Desktop. Така хакерите щяха да заобиколят средствата за защита и да получат достъп до конфиденциални файлове.
От Google съобщават, че няма доказателства уязвимостта да е била използвана. Вече е пуснато автоматично обновление, което решава проблема, така че потребителите са защитени срещу потенциални опити за атака от този тип.
Интересното в случая, е че уязвимостта, открита от Watchfire, е била съобщена на Google на 4 януари, самата дупка е била поправена на 1 февруари, а новината за този бъг се появи тази седмица.
Откритата дупка въобще не е първата и определено няма да бъде последната, която да засяга популярния софтуер за локално търсене. От Watchfire заявяват, че интеграцията между десктоп приложението и Уеб базираното приложение представлява постоянен риск.

11:55

Бил Гейтс отпуска 45 минути на дъщеря си за игри с компютър

Синът Рори също е ограничен в достъпа до РС-то

Това, че си дете на Бил Гейтс, не означава, че можеш да играеш на компютъра по цял ден. Основателят на Microsoft каза пред Ройтерс, че позволява на десетгодишната си дъщеря да прекарва пред компютъра само по 45 минути на ден.
Доскоро на него му било трудно да предизвика у детето интерес към Интернет. Нещата се променили тази година, когато момичето започнало да посещава училище, в което дицата използват компютри-таблети почти за всичко. Тогава момичето открило магията на компютърните игри и започнало да прекарва часове на своя Xbox 360 с любимата си игра Viva Pinata, в която се занимава с градинарство.
Бил и неговата съпруга Мелинда решили да поставят дневен лимит от 45 минути за игри, плюс времето, необходимо за подготовка на домашните работи. Новият софтуер Vista позволява на родителите да контролират Уеб сайтовете, които посещават техните деца, и поддържа регистър, в който се записват адресите на посетените сайтове, както и с кого са били в чата.
На по-малкото дете на семейство Гейтс, Рори, също не е позволено да стои пред компютъра неограничено време, въпреки неговите протести. Когато момчето попитало баща си дали този контрол ще трае през целия му живот, успокоителният отговор бил, че ще бъде ограничаван само докато живее с родителите си.
Макар че с новата функция Windows Genuine Advantage двете деца вероятно ще останат под бащинското наблюдение и извън неговия дом. Ако, разбира се, не решат да преминат към Linux.

11:54

Google излиза с 50-доларов пакет от услуги за бизнеса

Интернет базираното решение включва приложения от рода на е-поща и електронни таблици, както и пространство за данни. Клиентите ще плащат годишна такса за всеки потребителски акаунт

Най-голямата търсеща машина в уеб излиза с атрактивно предложение за бизнеса. Google предлага пакет от интернет-базирани приложения и услуги срещу 50 долара годишна такса.
Пакетът Google Apps Premier Edition включва услуги като електронна поща и електронни таблици, с 24-часова телефонна поддръжка и 10GB пространство за всеки потребител.
Компанията предлага също и корпоративна версия на своя пакет, която включва и приложни програмни интерфейси (API), с цел бизнесът да може да придава собствен вид на хостваните приложения.
Клиентите на новата услуга ще плащат по $50 годишно за всеки потребителски акаунт. Допълнително ще се таксува разширението на достъпното пространство за съхранение на данни.
Приложенията на Google са тествани в организации с по няколко стотици потребители. Компании като Salesforce.com и Proctor & Gamble Business Services вече са се абонирали за корпоративната версия на пакета.
Според директора на Google за корпоративните клиенти в Европа, новият пакет Google Apps предлага на бизнеса значителни икономии, като го разтоварва от управлението и купуването на инфраструктура за хостване на фирмената информация.

11:53

Правят най-екологичния персонален компютър

Ще съдържа рециклирани и енергийно-ефективни компоненти

Първи по рода си персонален компютър от енергийно-ефективни и рециклирани компоненти подготвя търговската верига PC World. Новият РС ще работи под управлението на Windows Vista, а частите ще бъдат подбирани според тяхната ефективност и ниска консумация.
Засега още не е известно как ще бъдат произвеждани компютрите. Vista обаче е критикувана от някои среди, че изисква по-скъп и мощен хардуер, за да работи нормално, пише ZDNet UK. Еко-машините, още неизлезли, също станаха обект на подобни спорове.
Така например, говорителят на Зелената партия заяви, че изборът на Vista за “зелените машини” е грешка. Той прикани търговците да предлагат повече РС-та без предварително инсталирана на тях Windows система.
Microsoft, от своя страна, се защити от критиките на еко-активистите, като заяви, че разглежда изключително сериозно “зелените” въпроси, свързани с Vista. Софтуерният гигант твърди, че прави важни стъпки към намаляване на влиянието на нейните продукти върху околната среда.

11:52

Руснаците пият водка он-лайн с USB чашка

"Много трезва идея", коментират изобретението

Не е тайна, че в условията на непрекъснати ограничения на рекламирането на алкохол, много производители търсят нестандартни пътища за придвижване на своята продукция в Интернет. Руснакът Сергей Михеев, експерт в компанията E-Generator, изобрети начин за пиене на спиртни напитки в Интернет, съобщава руското електронно издание lenta.ru.
Превръщането на самотната употреба на алкохол, независимо водка или ракия, известна у нас още като битов алкохолизъм, в истински онлайн купон с голям брой участници ще стане възможно благодарение на измислената от Михеев специална USB-чашка.
Същността на ноу-хауто на Михеев се състои в това, че революционната USB-чашка ще определя колко алкохол има в нея и ще съобщава за това количество на другите участници в процеса на поглъщане на спиртни напитки онлайн. По мнениeто на изобретателя, реализацията на тази идея ще позволи на всеки потребител на Интернет, който по някаква причина не е успял да си намери реални "събутилници", да устрои виртуален купон с пиене.
Предполага се, че разпространението на тези чашки в кибер пространството ще доведе до създаване на специални общности на любителите на различните марки водка и други видове твърд алкохол.
Идеята на Михеев, публикувана на сайта e-generator.ru, предизвика възторжени коментари и лавина от предложения от рода на „Защо чашка, не може ли направо бутилка”, „Непременно трябва да има плочка за чукане на монитора”, „Много трезва идея!”...

11:52

10 000 служители взимат европейски ИТ сертификат

Тестът за IT Card ще бъде по Word, Excel и Интернет

До края на март 10 000 служители от държавната администрация в цялата страна ще преминат тест по базови компютърни умения, за да получат европейски признати сертификати IT Card. Това обяви днес министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев при връчването на сертификатите на служителите от МДААР, преминали успешно теста.
През октомври 2006 г. започна пилотно сертифициране компютърните умения, което преминаха общо 134 служители от МДААР, Института по публична администрация и европейска интеграция и Центъра за преводи и редакции. В рамките на пилотния бяха включени и трите европейски признати сертификата ECDL, IT Card и Expert.
В края на 2006 г. МДААР проведе обществена поръчка за избор на сертификат за базовите компютърни умения и тя беше спечелена от фирма „Немечек", оторизиран представител на IT Card. Това е европейски признат сертификат, който представлява система за оценка, независима от обучения и от продукти на определени компании. Няма фиксиран срок на валидност и е в сила, докато съответният модул е в употреба, т.е. сертификатът е валиден само за версията, за която е положен изпитът.
Сертифицирането ще се проведе на територията на цялата страна в над 400 тестови на центъра IT Card. Ще бъдат включени служители, посочени от самите администрации, а тестът е върху модулите Word, Excel и Internet. В системата на IT Card вече са се регистрирали около 6000 служители от администрациите в цялата страна, като над 500 вече успешно са издържали теста.
Европейската практика показва, че сертифицирането е ефективен начин за прeодоляване на различието в нивата на базовите компютърни умения на отделните служители. В Европа едни от най-широко разпространените сертификати за идентифициране нивото на компютърните компетентности са сертификатите ECDL, IT Card и Expert. И трите сертификата дават възможност за удостоверяване на различни нива на компютърна компетентност за работа с текстообработващи програми, електронни таблици, интернет и електронна поща.

11:50

Asus пусна сървърни платки за 2- и 4-ядрени процесори

Моделите DSBF-D12 и DSBF-D12/SAS работят с Intel Xeon

Компанията ASUSTeK Computer Inc. представи две нови сървърни системни платки. Моделите DSBF-D12 и DSBF-D12/SAS поддържат дву-ядрени процесори Intel Xeon 5000/5100 и четири-ядрени Intel Xeon 5300. Работят с модули памет ECC DDR2 FBD.
И двете системни платки са оптимизирани за работа с широк кръг 64-битови приложения, поддържат технологията за виртуализация Intel VT, както и технологията за увеличаване на пропускателната способност при предаване на данни Intel I/OAT.
Платките са снабдени с дванадесет слота DIMM FBD и поддържат четириканален достъп към паметта. Моделът DSBF-D12 осигурява работа с модули на честота 533/667MHz с максимален обем на инсталираната памет 48GB.
DSBF-D12 предоставя 6 SATA 3GB/s порта с функция RAID, което гарантира възможност за ефективна защита на информацията. Платката поддържа SATA RAID 0, 1, 0+1.
Моделът DSBF-D12/SAS се отличава с интегриран контролер SAS RAID LSI 1068, който позволява формиране на дискови масиви RAID 0, 1, 1E. Платката е снабдена и с контролер PCI-X Zero Channel RAID за апаратно разширение на системната функционалност по поддръжката на RAID 5 с малко вложени средства.
DSBF-D12 и DSBF-D12/SAS притежават и добри възможности за разширение, благодарение на поддръжката на PCI Express x8 и PCI Express x16. Наличието на слота SODIMM позволява използване на ASUS ASMB3-SOL.

11:50

Уязвимите приложения стават основна заплаха

Слабостите се търгуват тайно за целите на компютърни атаки

Най-широко разпространяваните вируси през 2006 година остават изпращаните чрез електронна поща. Първите десет в класацията са именно от този вид – те представляват голяма заплаха с оглед на постигнатите 55% от общия брой инфекции, засечени от BitDefender.
Омразният вирус Netsky е бил отговорен за 13% от всички инфекции през миналата година, а Nyxem.E се подрежда втори по масовост.
Със сигурност през 2007 г. ще се увеличи броят на e-mail атаките. Съобщенията, свързани със Садам Хюсеин – бурята, която заля Европа, или със смъртта на Путин, доказаха, че най-горещите новини се превръщат в инструмент за организиране на социалния дневен ред, посочват от антивирусната компания.
На практика, хакерите търсят начини да привлекат вниманието на потребителите с цел да ги убедят да задействат програмите, получени като приложения. А това е и начинът да получат достъп до компютрите им.
През 2007 година спам-съобщенията във формат картинка и без текст ще са повече от 50% от общия брой в глобален аспект. В момента повечето от анти-спам модулите на решенията за сигурност не предлагат защита за този вид атаки.
Що се отнася до зловредния код, той основно се изразява в използването на продуктивен ресурс от Office приложенията и също чрез он-лайн комуникациите (сайтове за социални мрежи) като MySpace и YouTube. В много случаи, за да се разпространява успешно една шпионска програма, към системата се прикрепят и така наречените rootkit-ове.
Уязвимите Office приложения ще се считат за основни носители на заплахи, насочени най-често към корпорации. Тези слабости се използват и търгуват „тайно”, за да се създадат конкретни компютърни атаки.
През 2007-ма на пазара все повече ще се явяват вече инфектирани компютърни приложения. Така всъщност се скриват вируси или шпионски програми в кодовете на компютърните приложения.
Най-достъпният продукт от десктоп решенията на BitDefender – BitDefender Internet Security, включва модули за борба с вируси, шпионски програми, фишинг атаки, скрити процеси и програми (rootkit), както и родителски контрол и firewall. А анти-спам модулът на BitDefender успешно предпазва от спам-съобщения във формат картинка, поясни Богдан Думитру, IT-експерт за BitDefender.

11:49

Моторист обвинен по видео клип

Качил в YouTube "слалом" в гъсто населен район

Британец беше обвинен за каране на мотоциклет с превишена скорост в гъсто населен район по видеоклип в интернет. Джереми Перът от Съмърсет заснел с камера пътуването си и публикувал видеото в мрежата, където полицията забелязала, че е нарушил сериозно правилника за движение по пътищата и го привикала на разпит, писа theregister.co.uk.
Филмът показва как супермотор „Ямаха“ слаломира за известно време с над 100 мили в час сред потока от коли, след което се връща на домашния адрес на Перът. Камерата е била монтирана така, че да записва това, което вижда водачът, както и показанията на скоростомера.
Рейдът на мотоциклета започва и завършва на домашния адрес на Перът, а камерата е заснела номер на автомобил пред гаража. Това довело полицията до предполагаемия нарушител. Той все още нито признава, нито отрича да е карал мотора. Когато го попитали може ли да обясни защо мотоциклетът е тръгнал от и се е върнал в неговия дом, Перът просто отговорил с „не“.
Говорител на полицията в Ейвън и Съмърсет обяснява, че мотористът трябва да бъде наказан сурово, тъй като е карал с над 100 мили в час в гъсто населен район, покрай жилищни сгради и училище. Наказанието трябва да послужи за пример за други водачи, които имат намерение да пускат подобни видео сцени в Интернет.
Напоследък се случват доста инциденти с хора, които се снимат с камери, когато шофират с много висока скорост в градски зони. Те излагат своя живот и живота на други невинни хора на риск. Това, което за някои е емоционална тръпка и шега, може да се окаже фатално събитие за други. Полицията призовава гражданите да сигнализират за всички случаи на шофиране с превишена скорост.

11:49

Vista отстъпва по продажби на XP в стартовия период

Проучване установява, че продажбите на отделни пакети с новата ОС изостават чувствително от тези на ХP през първата седмица от пускането им в магазините. Спадът е 59%, според NPD.

Продажбите на самостоятелни копия на Windows Vista в магазините са значително по-малко в сравнение с тези на Windows XP, през първата седмица от пускането им на пазара. Това твърди ново проучване на NPD.
Данните, събрани от компанията, показват, че броят на продадените копия на Vista е с близо 59% по-малък в сравнение с XP. Приходите също са по-ниски, но не с чак такава разлика – 32% по-малко приходи, което се дължи на по-високата цена на Vista спрямо XP.
Vista беше пусната в продажба едновременно в магазините и за инсталиране в новите компютри на 30 януари. Бизнес организациите, които имаха сключени договори за лиценз, можеха да си закупят новата операционна система още през ноември.
Въпреки че продажбите на дискове с Vista бяха по-слаби от тези на XP през първата седмица, бизнесът с компютри нарасна с 67% в сравнение със същия период една година по-рано, отбелязва NPD. Потребителите разбират, че се нуждаят от по-мощна система, за да се възползват от някои от възможностите на Vista, и затова сравнително по-малък брой от тях избират да инсталират новата ОС на вече остарелине си машини, посочват анализаторите.
Докладът на NPD отчита продажбите на крайни потребители от Amazon.com, Best Buy, Circuit City, CompUSA, Kmart, Office Depot, OfficeMax, Staples и Target. Проучването покрива първите седем дни на пускането на Vista – от 28 януари 2007 г., и първите седем дни на XP – от 21 октомври 2001 г.
Версията от висок клас Vista Ultimate Edition представлява 30% от продажбите. Това спомага за вдигането на средната цена на Vista през първата седмица от пускането й на $207, което е увеличение с повече от 65% от средната цена на XP за същия период.
По-ранен доклад на NPD показа, че продажбите на Vista сред бизнеса са били по-високи от очакваните. Новата ОС е достъпна за компаниите от ноември месец м.г.

11:48

Eutelsat готви сателитна интернет услуга за Европа

Цените ще бъдат конкурентни на традиционния достъп

Нова интернет услуга подготвя европейският сателитен оператор Eutelsat, като се очаква тя да стартира през юни тази година. Услугата ще доставя широколентова връзка на потребителите, живеещи в региони, където не може да се достави или още няма предлагане на достъп до интернет чрез фиксирани линии.
Цените на сателитната услуга ще са сравними с тези на традиционните услуги за широколентови мрежи, според информация от оператора. Сателитният достъп обаче ще достигне райони, където ниската гъстота на населението досега не е позволила да се инвестира в предлагане на подобни услуги.
Eutelsat е разработил системата съвместно с компаниите Viasat, която доставя сателитната технология за предаване на данни, и Skylogic – широколентов оператор. Проектът използва сателита на Eutelsat Hot Bird 6, който ще предава данните, а Skylogic ще доставя точка на достъп на сателита в централния хъб в Торино.
Разработването на технологията идва след скорошно съобщение на Inmarsat, че ще предлага широколентова сателитна услуга на потребителите, която по план трябва да стартира през юни.
Потребителският пазар за сателитни широколентови услуги се оформя в "предизвикателните" географски райони в Европа, посочват от Eutelsat. Подобна услуга вече се предлага в Северна Америка от WildBlue Communications, като от стартирането си през 2005 година досега вече се използва от над 100 000 потребители.
Услугата на Eutelsat ще покрива Европа и Средиземноморския басейн и първоначално ще включва Германия, Португалия, Испания и Швейцария.

11:46

Мобилните телефони се превръщат в джобни банки

Най-големите банки в света започнаха да предлагат транзакции през клетъчни телефони. Въпросът вече е не дали, а кога...

Освен за разговори, хората вече използват своите телефони, за да сърфират в мрежата, да правят снимки и да изпращат текстови съобщения. Сега се увеличава и броят на банките, които предлагат плащане на сметки и парични трансфери да се извършват по клетъчните телефони.
През септември Wachovia, четвъртата по големина банка в САЩ, започна да предлага на повече от 4 милиона от онлайн–банковите си клиенти да получават извлечения и да правят трансфери чрез клетъчните си телефони. Двете най-големи банки – Bank of America и Citigroup, скоро ще стартират подобни услуги, като предложат на клиентите си да плащат сметки чрез мобилните телефони.
Тези факти маркират най-мащабния старт на предлагане на банкови услуги по клетъчен телефон. В края на 90-те години, Bank of America, заедно с други банки, тества технологията с малък брой клиенти, но резултатите тогава не бяха обнадеждаващи. Сега банките са готови да се обзаложат, че този път ще бъде различно, тъй като почти всички клиенти имат мобилни телефони, голяма част от които с достъп до интернет.
Някои анализатори са съгласни, че не става въпрос "дали", а "кога" ще се случи банкирането по мобилния телефон. Според експерти от TowerGroup, това, което iPod направи за електронната музика, ще бледнее в сравнение с промяната, очаквана от въвеждането на клетъчни телефони в паричните транзакции.
За интензивно пътуващите бизнесмени възможността да плащат сметки и да извършват транзакции по мобилния си телефон определено ще е от голяма полза. Не всеки обаче ще иска да плаща сметки по телефона си, смятат анализатори от Javelin Strategy&Research. Някои защитници на потребителите се безпокоят за сигурността на банкирането по клетъчен телефон. От Privacy Rights Clearinghouse казват, че дори и след направените достатъчно подобрения на сигурността, трябва да се внимава много, когато се използва технологията.
Всяка банкова система работи различно на мобилен телефон. Клиентите на Bank of America, например, трябва да се регистрират за мобилно банкиране, преди да го използват, докато тези на Citi трябва да си свалят програма на телефона. От Wachovia казват, че нейните клиенти, които използват онлайн банкови услуги, сега могат да получат достъп до банковите си сметки през клетъчни телефони, които разполагат с интернет и имат операционна система Windows Mobile 5.
Банките казват, че потребителите по принцип няма да са отговорни за банкови измами по клетъчния телефон. Въпреки това обаче тези, които твърдят, че са жертва на измама, все още ще носят бремето да го докажат, посочват експерти. Извън всякакво съмнение е, че със стартирането на мобилното банкиране, клетъчните телефони ще бъдат новата цел на крадците.

11:46

QIP продаден!

Алтернативата на ICQ вече ще се разработва от нов екип!
В Интернет се появи информация, че алтернативата на добре познатият клиент ICQ - QIP e продаден и вече ще се разработва от нов екип. Според официалната информация публикувана във форума на QIP - www.qip.ru - програмата, както и сайта вече са продадени и създателят е напуснал проекта. Той ще бъде заменен от други програмисти, които ще продължат работата по програмата и нейното развитие.

11:31

Cisco и Apple се разбраха за iPhone

Вчера, след едномесечни заплахи за съд и дълги преговори, Cisco и Apple се разбраха за марката iPhone. Според подписаното споразумение двете компании ще използват iPhone без да нарушават каквито и да е правила и закони, без да се съдят един друг, а напротив - ще работят заедно. Двамата изпълнителни директори коментираха, че ще направят всичко възможно двата продукта под името iPhone да са съвместими и да могат да работят заедно. Устройството на Cisco е VoIP телефон, който работи през Wi-Fi мрежа, докато този на Apple е революционен мобилен апарат, който включва още други устройства в себе си. "И двете компании твърдят, че са получили правото да използват марката iPhone. И двете са достатъчно големи и биха впрегнали всичките си адвокати за дело за собственост върху запазена марка. Но защо да дават луди пари за адвокати, да се бавят с месеци, като не се знае какъв ще е изхода, като може през това време да работят върху двата продукта и да ги направят като едно цяло" коментира специалист, близък и до двете фирми. Според други, Cisco са спрели да твърдят, че марката iPhone е тяхна, след като от Apple са платили завидна сума. Малцина са наясно каква е точно истината, но важното е, че вече проблемът е решен.

11:31

Microsoft глобен $1.52 млрд. заради MP3 патент

Съд в американския град Сан Диего, Калифорния наложи глоба от $1.52 млрд. долара на Microsoft заради нарушение на патенти. Става дума за патент над кодирането и декодирането на MP3 музикален файл, чийто собственик е френската компания Alcatel-Lucent. Съдът е наложил глоба за всеки продаден компютър с Windows и така тя е набъбнала до 9-цифрената сума. От Microsoft коментират, че са смятали, че са получили лиценз за използване на технологията след като са платили преди години $16 млн. долара на компанията Fraunhofer. Тя, заедно с лаборатории Bell на Lucent са разработили и лицензирали MP3 формата, кодирането и декодирането му. Говорител на компанията от Редмънд е съобщил, че Microsoft ще обжалва присъдата.

11:30

Дупка в Internet Explorer и Firefox


Специалистът по сигурност и защита Майкъл Залевски съобщи, че е открил серизна дупка в сигурността на двата най-популярни интернет браузъра - Microsoft Internet Explorer и Mozilla Firefox. Информацията, която той е съобщил е била анализирана от няколко водещи фирми в бранша и е била потвърдена. Дупката се намира в начина, по който двата браузъра работят с "< input type=file >" кода. В HTML форма той служи за обозначаване на поле, където потребителя избира файл от своя компютър, за да бъде качен на даден сървър. Специалистът е забелязъл, че при правилна употреба на скрипт, който изпозлва вмъкнат от потребителя текст, може да бъде качен файл от компютъра на потребителя, без въобще той да разбере. За да разберете за какво точно става дума специалистът е подготвил примерна страница, която без ваше разрешение успява да прочете boot.ini (файл, в който е записана важна информация за стартирането на Windows) от вашия компютър. Можете сами да тествате това от тук - за Firefox / за Internet Explorer.

11:30

Nokia ще се преструктурира

Лидерът на пазара на мобилни телефони - Nokia Corp. съобщи на пресконференция, че има намерение да направи промени в структурата на фирмата. Основната промяна ще е разместването и уволнението на около 700 служителя. Ръководството е решило да намали кадрите в няколко от своите офиси и фелиали, като премести част от служителите си на други позиции, а с други разтрогне трудовите договори. Преструктурирането ще засегне 360 човека от Enterprise Solutions бизнес групата, 270 от разработчиците на софтуерните платформи, 30 човека от маркетинга и планирането и останалите 40 са от други различни отдели. Критици коментират, че засегнатите служители са едва 1% от целия работен състав на компанията, но от фирмата коментират, че това е само началото и това са стъпките, които ще бъдат предприети в близките 2-3 месеца, а в бъдеще ще има доста по-големи промени.

11:28

Viacom и Joost ще работят заедно

В официално изявление Viacom и Joost обявиха, че са подписали сделка позволяваща на Joost да излъчва филми и шоупрограми собственост на Viacom. Изявлението излиза малко след като от Viacom настояха YouTube да премахнат всякакво съдържание собственост на компанията от сървърите си. Основно засега програми на MTV Networks, BET Networks, и Paramount Pictures ще бъдат достъпни през сайта, като от Joost все още не искат да съобщят точната технология, по която ще работи сайта. Информацията ще може да бъде гледана онлайн, като основен доход компанията очаква да са рекламите. "Ние сме изключително горди, че работим с Joost и неможе да не бъдем доволни от факта, че сме ключов партньор в следващото поколение онлайн видео технологии" заяви президента на Viacom, Филипе Дюман в предварително подготвено изявление. Viacom планира, като за начало да пусне класически филми собственост на Paramount, както и шоу програми на: MTV- "Real World," Comedy Central's "Stella," VH1- "Surreal Life," и BET- "Comic View, шоупрограми на Nickelodeon, CMT, MTV2, Logo, Spike TV и mtvU също ще бъдат включени но конкретни заглавия не са оповестени. Доскоро познат като "The Venice Project," Joost се надява да привлече максимално много телевизионни компании използвайки нови технологии за излъчване на информацията, засега единственото, което се знае, е че Joost ще използват доусъвършенстван peer-to-peer стрийм. Услугата в момента е в процес на затворени бета тестове и работи както със Windows така и с Mac ОS платформи. От Viacom и Joost засега не дават точна информация за стойноста на сделката.

11:28

Средно по 2244 атаки се извършват срещу компютър за 24 часа

В университета в Мериленд се проведе проучване, което имаше за цел да провери колко често компютър свързан към интернет мрежата е атакуван от недоброжелатели. В проучването бяха вкючени четири машини с инсталирана операционна система Linuх, но със слаба защита. "Събраната информация показа, че атаки срещу компютрите е имало през цялото време" каза Майкъл Кукиър водещ проучването на университета в Мериленд. Според него всеки един от компютрите е атакуван средно по 2244 пъти за 24 часа работа. Повечето от атаките срещу машините са извършвани от автоматични скриптове атакуващи хиляди компютри едновременно търсейки дупки в защитата им. Повечето атакували машините на университета са използвали скрип наречен "dictionary script", като целта му е да търси сходни често използвани пароли. От университета съветват за да изегнете такива атаки да не използвате пароли от типа “root,” “admin,” “test,” “guest,” или “user.”

11:27

MP3 плеър за скромните $4000 долара

Луксозните джаджи съществуват не от днес и вчера. Дали има кой да ги купи и използва знаят само производителите им. Руската компания Gresso, специализирала се в изработката на точно такива джаджи за богаташи, представи най-новото си устройство - MP3 плеъра Symphonia. Корпусът му е изработен от 200-годишно абаносово дърво и 18-каратово злато. Размерите на MP3 плеъра са 39 x 39 x 10.5 мм и според производителите си може без проблеми да се носи като бижу. Техническите характеристики на устройството едва ли ще ви впечатлят с нещо ново и непознато - 1 GB пространство, поддръжка MP3, WMA, ASF и OGG музикални формати, както и FM стерео радио. Цената на това малко украшение и същевременно удобна джаджа ' само' $4000 долара.

11:23

Apple с видео карта звяр на АTI

Според непотвърдени слухове, Apple ще използват новата огромна карта на АТI - Х2800ХТ, с която ще работят новото поколение машини Mac Pros. Червеният гигант на ATI ще бъде с 1GB GDDR4 овърклокната памет на 2GHz, а ядрото на картата ще достигне 800MHz. Това на практика означава, че тази карта има потенциала да остави овърклокнатата Nvidia 8800GTX далеч назад в класацията. Картата също ще има CrossFire технология, което означава, че ще можете да закачите два такива звяра за максимално удоволствие. С тази си стъпка най-после Мас машините ще могат да се похвалят с качествени видео карти. Засега точна информация за цената на АТI Х2800ХТ, както и на новите Mac Pros не е известна, но се очаква да бъде сериозна сума.

11:23

Intel с нов процесор от D серията си

От Intel добавиха още един процесор към D серията си. Celeron D 365 работи на 3.60GHz и засега е най-високия модел от тази серия. Използва 512КВ L2 кеш и поддържа 533MHz FSB. 65nm процесор, Intel Celeron D 365 разполага и с допълнителна Execute Disable Bit съвместимост. Тази добавка съчетана със поддържаща операционна система позволява паметта да бъде маркирана като executable или non-executable. Засега точната дата на излизане и цена на Celeron D 365 не са оповестени.

11:22

OCZ подготвя изненада за геймърите


OCZ Technology Group разкри, че ще представи серия от периферни устройства, насочени към геймърите. Първото от тях ще е лазерната мишка Equalizer и според производителите си тя ще е най-добрата на пазара. Тя ще е може да се настрои на 6 различни чувствителности - от 400 до 2500 DPI, което ще допринесе да изпитате истинско удоволствие от движенията в игрите. Освен стандартните 2 бутона мишката разполага със колелце, което служи за Middle Button, както и допълнителен оранжев бутон наречен Triple Threat. Докато сте в Windows среда той служи като Double Click, което ще улесни отварянето на файлове, папки и т.н., а докато сте в игрите ще можете с едно кликване да стреляте 3 пъти. Equalizer се свързва към USB 2.0 порта на компютъра ви. Мишката е с удобна ергономична форма и се предлага в 2 размера - за десктоп машини и такава за лаптопи, като и двете идват с 6 години гаранция.

11:22

Western Digital с нова версия на My Book

Един от водещите производители на твърди дискове Western Digital представи подобрена версия на своята линия My Book. Но вместо да подобри и увеличи капацитета на дисковете в My Book от компанията предлагат други подобрения. 1TB Pro II Edition запазва капацитета си от 1ТВ, но добавя ethernet порт за по-добра достъпност. My Book World Edition II е в бял цвят, с 1ТВ капацитет дискове в RAID1 масив, разполага с USB портове за добавяне на още пространство и гигабитова лан карта. От компанията искат да наблегнат на факта, че вече може да ползвате своят My Book архив от отдалечено разстояние. Към пакета ще получите и Anywhere Access и Data OnHand софтуер позволяващи ви да преглеждате информацията през Windows Explorer независимо къде се намирате. My Book World Edition II ще бъде пуснат официално на пазара до края на следващата седмица с цена от $499, но ако нямате нужда от толкова много памет можете да закупите и 500GB вариант с цена $279.

11:21

Samsung направи GDDR4 memory chips за графични карти

Да достигнеш по-висока скорост винаги е добре и Samsung отново счупи честотната бариера, достигайки 4 GHz и повече при своите GDDR4 чипове. На International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) компанията представи своите нови GDDR4 memory chips, които работят на 40% по-висока скорост от сегашните GDDR4.
4 GHz GDDR4 memory chips засега са с капацитет от 512 MB и са произведени по 80 nm process технология. Те работят при напрежение 1.4 V - 2.1 V като трансфера на данни е 4 Gb/s (4 gigabit per second, или 4 GHz).
GDDR4 memory на 4.0 GHz достигат трансфер от 128 GB/s, което е два пъти повече от сегашната ATI Radeon X1950 XTX, която използва GDDR4. За бъдещите графични решения, които ще разполагат с 512-bit memory access, новите чипове на Samsung ще доставят 256 GB/s, което е почти три пъти повече от 86.4 GB/s, с които разполагат сегашните NVIDIA GeForce 8800 GTX.

11:21

Kingston пусна low latency HyperX DDR2 800 memory


Kingston Technology Company, Inc., един от световните лидери при производството на оперативна памет, днес представи своята low-latency HyperX памет на модули 4GB kits(6KHX6400D2LLK2/4G). Паметите работят на DDR2-800 CL4-4-4-12@2.0V, като всички 4GB HyperX memory kits са преминали 24 часови тестове. 6KHX6400D2LLK2/4G е на цена от 500$. В допълнение Kingston предлага 1-(KHX6400D2LLK2/1G - 160$) и 2GB (KHX6400D2LLK2/2G - 308$) memory kits в модули от 512 MB до 2 GB капацитет, всички от серията low-latency HyperX. Нсички HyperX DDR2 memory modules са с доживотна гаранция и 24/7 техническа поддръжка.

11:19

ASUS представи два нови лаптопа за домашно кино

Asus представи на пазара поредния модел преносим компютър предназначен за домашно кино. W2PC Mobile Home Theater беше представен от немското подразделение на Asus, като 7M016C e снабден с HD DVD DL, 2.16GHz Core 2 Duo процесор, 17 инчов 1080р екран, както и HDMI порт. Видео картата на машината е ATI Mobility Radeon X1700, като има и аналогов и DVB-T TV порт. Оперативната памет на 7M016C е 2GB, а хард диска е 160GB SATA. Друг модел с малко по занижени характеристики но от същата серия е 7K127C, снабден с 1GB RAM и 120GB хард диск. И двата модела се продават със Super Multi 8x DVD записвачка. Точната цена на машините все още не е известна, но от ASUS обещават в най-скоро време да можете да ги поръчате от немските онлайн магазини.

11:17

Intel преместиха датите на пускане на част от процесорите си

Intel разкриха повече детайли относно техните 45nm сървърни продукти, както смениха предварително обявената дата за пускане. Кирк Скауген, генерален мениджър на подразделението на Intel, Server Platform Group, октри изявлението си с думите "Предварително очаквахме да се вместим в първата четвъртина на 2008г, но днес сме доволни да обявим, че нашият 45nm Xeon продук базиран на Penryn ядро ще бъде достъпен на пазара още през втората половина на 2007г." Според Intel настолните 45nm SKUs процесори също ще бъдат пуснати в продажба в края на 2007г, а не както беше обявено предварително за 2008г. След тези изявления остана само моблиния вариант на 45nm SKUs да остане за началото на 2008г. Скауген също потвърди, че Penryn базираните Xeon-и ще използват същата платформа като Xeon 5000, 5100 и 5300, а следващото поколение 45nm, Nehalem ще изискват нова. Четириядрените 45nm Harpertown и двуядрените Wolfdale, които също бяха предвидени да излязат през 2008г, също ще имат нужда от нова платформа, която да ги поддържа. Тази платформа се казва Cranberry Lake и ще замени в момента използваната Bensley-VS, като ще може да поддържа Нarpertown и Wolfdale. Въпреки изместването в датите от Intel засега не дават точна информация за цената на новите си процесори.

11:16

POINT OF VIEW представи GeForce 8800GTX ЕХО

POINT OF VIEW е компания, добре позната с произвежданите от нея графични карти, базирани на nVidia. Тя представи специална версия на GeForce 8800GTX - Point of View GeForce 8800GTX - EXO EDITION ( Extreme Overclocked ). Видеокартата е клокната версия на GeForce 8800GTX с 768MB DDR3 памет, работеща на 1900MHz и core clock 600MHz.
Пълната характеристика на картата включва:
Graphics Engine : NVIDIA 8800 GTX GPU
Video Memory : 768 MB
Core Clock : 600 Mhz
Memory Clock : 1900 Mhz
Memory Speed : 1.1 ns GDDR 3
Memory Bus : 384 bit
Interface : PCI Express 16x
RAMDAC : Dual 400 Mhz
D-Sub : No
DVI-I : 2x
TV-Out : Yes
Video-In : No
HDTV : Yes
Unified Shaders : 128

11:15

Samsung с иновативен монитор към USB

В наши дни повечето монитори се свързват с компютъра чрез VGA конектори, а останалата част използват все по навлизащия на пазара DVI конектор. От Samsung обаче приготвят нова серия монитори използващи USB за свръзка с машината ви. Едно от предимствата на подобен монитор, е че няма да има нужда от скъпа видео карта която да разпределя сигнала към няколко монитора, но факта, че монитора ще трябва да използва процесора на компютъра за обработка на данните е минус за по-сериозните дизайнери и геймъри. 19-инчовия 940UX се очаква да бъде представен на клиентите на изложението CeBit, което е след около месец. На същото изложение ще бъде обявена и цената на монитора.

11:15

OCZ Technology с ново охлаждане

OCZ Technology Group, Inc., представиха днес OCZ Vindicator CPU охлаждане за процесори с изключително голямо натоварване. The Vindicator може да бъде използван, както като пасивно така и като активно охлаждане в зависимост от нуждите и предпочитанията на клиента. The Vindicator е съвместим със сокетите на AMD 754/939/AM2 и Intel 775, работи изключително тихо, като достига до максимум 18.5dBA при 1000RPM, когато е активно охлаждане. Пасивното охлаждане е чрез медни плочи и шест медни тръби ускоряващи разпространението на топлината. Устройството е изключително лесно за монтиране и няма нужда дъното да се сваля при поставянето му. Точна информация за цената на охлаждането и кога ще бъде достъпно за клиенти все още не е оповестена.

11:14

Интересен МР3 плеър от MPMan


Вече има какви ли не супер тънки, компактни и удобни МР3 плеъри, което малко или много намали интереса към тях, както и желанието на компаниите да се конкуритат в този бранш. Но колкото и да са омръзнали на всички, Blade MP3 си залсужава вниманието. Произведен от MPMan този МР3 плеър тежи само 30 грама и е 7мм дебел. Устройството разполага с 1.5 инчов дисплей за възпроизвеждане на видео клипове и снимки, два изхода за слушалки - иновативно решение за споделяне не музиката с приятел, FM радио и вградена памет от 2GВ събираща около 500МР3-ки или 100WMA песни. Засега точна цена и дата на масово пускане на пазара не са известни.

11:13

AТI oфициално отложи пускането на R600

В изявление тази сутрин от ATI съобщиха, че ще забавят значително R600. В изявлението от компанията твърдет, че все още не са достигнали качеството което биха искали да предложат на клиентите си и затова е взето решение за отлагане на пускането до втората третина на годината. В същото изявление от компанията твърдят, че няма да бъде представена само R600 но и други "сходни неща", като засега предположенията са, че става дума за Physics или GPGPU. Част от изявлението на компанията е "За да подредим по-добре стратегията си със сегашното състояние на пазара и неговите възможности, ние решихме да сменим плана за представяне на R600. Ще доставим достатъчно конкурентна конфигурация на пазара с изключително атрактивни производителни възможности спрямо цената. С тази си стратегия AMD ще може по-добре да реализира графичните си DirectX 10 ускорители и да задоволи пазара на нарастващия интерес към Windows Vista. Това решение беше трудно за нас, но е необходима стъпка, като се надяваме крайният резултат да е по-добър продукт на пазара". Дали това забавяне ще даде по-голяма преднина на Nvidia можем само да гадаем.

11:12

Lexar представиха UDMA карти и четец за тях


Тази година Lexar вече показваха намеренията си да подобрят CompactFlash устройствата си, но компанията не губи време и вече представят новa серия 300x UDMA CompactFlash карти с капацитет от 2,4 и 8GB. Според производителя карите са 125% по-бързи от сегашните модели, като могат да поддържат скорост на запис от 45МВ в секудна. За да достигнете тези скорости обаче ще ви трябва UDMA устройство, което можете да намерите много трудно за момента, въпреки, че от Lexar очакват няколко видео камери с поддръжка UDMA да излязат през тази година. Заедно с 300x UDMA CompactFlash от компанията представиха и четец за UDMA карти, достъпен в два вариатна: с FireWire връзка или USB 2.0, като цената на четците е $80 и $50. Картите и четците ще бъдат достъпни за клиенти през пролетта, но засега от компанията не дават повече информация за цената на картите или по специфичните им характеристики.

11:11

LG с нов преносим компютър


Ако си търсите преносим компютър с копие на Vista от LG Electronics имат идеалното предложение за вас. W1PRO Express Dual е 17 инчов преносим компютър снабден с DVB-T тунер, WSXGA+ екран, две 1.2 ватови тон колони, поддръжка на 5.1 Dolby Digital звук, ATI Mobility Radeon X1600 видео карта, Bluetooth 2.0, WiFi, процесора можете да изберете сами, като единственото условие е да е от Core 2 Duo серията на Intel, а цвета можете да изберете между черен и сребрист. W1PRO Express Dual се продава с предварително инсталирана операционна система Windows Bista Home Premium, тежи само 3кг и вече е достъпен на пазара с цена от почти $2600.

11:09

AMD официално прдстави своя Athlon 64 X2 6000+

AMD официално прдстави своя Athlon 64 X2 6000+, както и два подобрени енергоспестяващи модела Athlon 64 3500+ и 3800+. След официалното си представяне цената на 90nm Athlon 64 X2 6000+ е малко по-ниска от предварително обявената, като сега цената за доставчиците е $464 на процесор при закупуването на 1000 броя. Това е първият АМD процесор работещ на 3GHz с 2MB level 2 кеш разпределен в двете ядра. Като оставим настрана Dual-core Athlon 64 X2 6000+, АМD пуска в продажба и два енергоспестяващи едноядрени процесора Athlon 64 3500+ и 3800+. И двата процесора работят с 45 вата TPD и вече са достъпни за доставчици при цени от $88 и $93 за процесор при поръчка на 1000 броя.

11:09

BenQ представи нова серия преносими компютри

BenQ за пореден път разшири серията си преносими компютри, като представи своя Joybook A52. Дизайна на Joybook A52 е стилен и наподобяващ на елегантно черно пиано, като дори клавишити при допир наподобяват усещането все едно свирите на пиано. Joybook A52 разполага с 15.4 инчов монитор, 1.73GHz Core Duo процесор, 512МВ оперативна памет, DVD/CD-RW combo оптично устройство и 60GB хард диск. В машините от същата серия, но от по-висок клас подобренията са в процесорите, оптичните устройства и най-скъпите машини достигат до 120GB хард диск. Всички модели от серията ще се продават с предварително инсталирана операционна система Windows Vista Home Basic и се очаква до края на месец март да бъдат достъпни в цяла Европа и Азия. Засега точна информацията за цената на машините не е известна.

11:08

nVidia се интересува от специалисти по eDRAM

Както вече стана дума, последното напомняне за памет от типа eDRAM е на специалистите от IBM. Много аналитици клонят към мнението, че и AMD ще приеме на въоръжение тази технология, тъй като IBM е "технологически донор" на компанията.
Новите перспективи по използването на eDRAM се е захванала да изучава и nVidia, която е публикувала обява, че търси специалист за заемане на вакантна длъжност на инженер по разработване на устройства с използване на eDRAM. Към изискванията са добавени: специално образование и опит в сферата не по-малък от 5 години. Част от предполагаемите длъжностни характеристики изглежда интригуващо: "Transistor level circuit design for Graphics processors and other ASICs targeted at desktop, laptop, workstation, set-top box, wireless and home networking markets". Ако наетият инженер наистина се занимава с това, можем да очакваме появата на настолни, професионални, комуникационни и мултимедийни устройства на базата на чиповете на nVidia с използването на eDRAM.
Някои специалисти са намнение, че с памет от типа eDRAM ще бъде снабден графичният nVidia чип, който ще бъде "сърцето" на портативната игрова конзола Sony PSP от следващо поколение. И при днешните игрови конзоли на Sony видеочипът е снабден с eDRAM. Това се отнася и за решенията на ATI, прилагани в решенията на Nintendo и Microsoft.

11:07

Гугъл ще създава изкуствен интелект

Един от основателите на Гугъл Лари Пейдж съобщи на годишната конференция на Американската асоциация за популяризиране на науката (AAAS), че компанията разработва изкуствен интелект, предаде News.com
Според Лари Пейдж човешкият мозък на практика не е прекалено сложна структура, а алгоритъмът на мисловния процес може да бъде моделиран в по-опростен вид. Той е на мнение, че цялата структура на ДНК е равна приблизително на 600 Мб данни, което съответства на информацията, съхранявана в едно обикновено CD.
Пейдж предполага, че в близко бъдеще може да бъде създаден своеобразен програмен език, основан на принципите на работа на главния мозък.
"Компанията Гугъл се занимава със създаване на изкуствен интелект - каза Лари Пейдж. - И ние не сме толкова далеч от резултата, както може да ни се струва сега."

03:08

Очаква ни SMS бум

Ново проучване, посветено на близкото бъдеще (2007-2012 г.) на мобилните функции за изпращане на съобщения и публикувано от Portio Research, прогнозира, че в края на разглеждания период глобалните приходи от SMS ще достигнат 67 милиарда долара. Това ще се равнява на 3,7 трилиона изпратени съобщения. Между 2006 и 2012 година световната популация се очаква да нарасне от 6,55 милиарда до около 7 милиарда души, а потребителите на мобилни услуги ще се увеличат от 2,65 милиарда до 4,81 милиарда.

03:07

Появи се и флаш драйв със защита от радиация

Освен това издържа на удари, влага и други въздействия

Нов флаш драйв издържа на удари, влага, вибрации, електромагнитно въздействие и други влияния, съобщи pcnews.ru. Устройството с диаметър 40,5 мм и дължина 102 мм притежава още едно важно свойство, а именно издръжливост на радиоактивно въздействие. Както е известно, радиацията може да нанесе сериозни вреди на електронните прибори.
Iron Drive, разработка на американската компания R&D Electronics, е специално предназначен за военно-морските сили на САЩ. Капацитетът на устройството варира от 32 MB до 4 GB, а комуникацията с компютъра е посредством USB 2.0 със скорост 20 Mbps при чeтенe и 10 Mbps в процес на запис.
За пълната функционалност на флаш драйва, е необходимо РС-то да има операционна система Windows XP Embedded, Windows CE, Windows POS, Windows XP Pro или Linux.
Флаш-паметите вече се използват повсеместно, дори се вграждат в устройства като часовници и компютърни мишки. Но всичко това е за мирни цели. Iron Drive проправя пътя на технологията и във военните приложения.

03:01

SMS "бутна" японка на релсите в метрото

Машинистът успява да спре на 20 метра преди нея

Жителка на японския град Каваниши едва не загуби живота си, заради прекомерно увлечение по писане на SMS-и. В 8:30 сутринта тя бързала по обичайния си маршрут за работа и едновременно с това пишела текстови съобщения на мобилния си телефон, се съобщава на сайта engadget. На станцията на метрото обаче дамата се сблъскала с друг пътник и паднала направо върху релсите на влака.
За щастие, на помощ на любителката на SMS-и се притекъл служител на метростанцията, който не се побоял да скочи на релсите и да я измъкне обратно на платформата. За избягване на трагична развръзка помогнала и бързата реакция на машиниста на влака, който успял да спре композицията на двадесет метра от падналата жена.
Слава богу, тази невинна жертва на епистоларния стил на комуникации в крайна сметка се отървала само със синини и драскотини от падането. Естествено, наложило й се да изтърпи упреците и обвиненията на близо 4500 служители, които закъснели за работа, заради нейната безотговорна постъпка.
Engadget не дава информация за това какво е станало с мобилния телефон и дали толкова спешното текстово съобщение е стигнало до получателя си. В крайна сметка това не е толкова важно. По-важното е, че в рамките на няколко дена този инцидент е втори пореден случай, при който човек едва не загубва живота си, заради мобилен телефон.
Само преди седмица полският турист Валдек Кубички за малко да падне в ледените води на Ниагара, след като изпусна мобилния си телефон, понечи да го хване, подхлъзна се и се закачи на една скала 50 стъпки по-надолу. Там той престоя близо 45 минути, докато спасителният екип го изтегли обратно.

03:00

AMD отрича слухове, че Dell ще се откаже от нейните чипове

Реформите, които прави Майкъл Дел в подопечната му компания, родиха подозрения за прекратяване на партньорството с AMD. Хектор Руиз обаче вярва, че това няма да се случи

Шефът на AMD Хектор Руиз опроверга слуховете, носещи се в индустрията, че Dell ще престане да използва AMD процесори в своите РС и сървъри. Според Руиз, цитиран от crn.com, Майкъл Дел му е дал индикации, че няма да променя стратегията си спрямо AMD.
Някои анализатори на пазара спекулираха, че РС гигантът Dell, един от новите и най-големи клиенти на AMD, може да преосмисли взаимоотношенията си с производителя на процесори. Миналата година Dell за първи път започна производство на лаптопи, настолни РС и сървъри с AMD процесори.
Сделката беше сключена от тогавашния шеф на Dell Кевин Ролинс, който обаче от миналия месец вече не е CEO на корпорацията. Dell пострада от намаляващи приходи и печалби, загуба на пазарен дял и две федерални разследвания на финансите.
За да спаси компанията от по-нататъшен спад, на кормилото се завърна нейният основател и идеолог Майкъл Дел. Той не е дал каквито и да знаци на Хектор Руиз, че може да се откаже от ангажимента да използва AMD чипове в своите компютри, твърди шефът на втория по големина производител на процесори.
AMD дори смята да помага с каквото може на своя партньор, намиращ се в етап на трансформация, заявява Руиз. Подобна загриженост подчертава важността за AMD на сделката с Dell, който дълго време беше липсващият голям компютърен вендор в списъка от партньори на компанията, управлявана от Хектор Руиз.

02:59

10MP апарат Nikon превръща фотографията в забавление


Моделът Coolpix P5000 поддържа оптична VR стабилизация

Цифровият апарат Coolpix P5000 на Nikon превръща фотографията в забавление. Моделът е снабден с 10-мегапикселов сензор, благодарение на който получените изображения ще се отличават с детайлност и високо качество.
Апаратът поддръжа 3.5-кратно оптично приближение и оптична VR стабилизация.
Coolpix P5000 е оборудван с отличен 2.5-инчов LCD дисплей. Литиево-йонната батерия (EN-EL5), с която се доставя моделът, позволява да бъдат заснети около 250 снимки с едно зареждане.
Nikon Coolpix P5000 има размери 98x41x65 мм, тежи 200 грама и идва с 21MB вградена памет. Апаратът поддържа и SDHC.

02:57

Властта в Куба мигрира към Linux

Цялата публична администрация ще мине на отворен код

Кубинското правителство ще мигрира хиляди свои компютри към софтуер с отворен код. С тази стъпка “комунистическата нация ще се дистанцира още повече от базираната в САЩ Microsoft”, написа CNET.
Няколко министри от правителството подкрепиха прехода към Linux по време на конференция в края на миналата седмица. В хор с тях се изказа и Ричард Столман, ръководител на Фондацията за отворен софтуер (FSF), заявявайки, че частният софтуер е „несигурен по рождение”.
Кубинският учен Хектор Родригес поддържа миграцията към отворен код и ръководи програма за тази цел в един от най-големите университети в страната. Митниците в Куба вече преминаха на Linux, като същото възнамеряват да направят министерствата на културата, висшето образование и комуникациите.
Засега не е ясно колко време ще отнеме миграцията към софтуер с отворен код. Очаква се половината от публичната администрация да премине към Linux до три години.
Броят на потребителите на софтуер с отворен код нараства бързо в Куба, където повечето компютри са остарели, а интернет връзките са бавни.
Правителствата и на други страни, като Венецуела, Китай, Бразилия и Норвегия изследват възможностите за частична или пълна миграция от Windows към отворен код. Много градски администрации също изпълняват пилотни Linux проекти, вкл. европейските Бристол, Амстердам и Мюнхен.

02:56

Apple „закърпи“ пет критични уязвимости

Всички те бяха открити от нашумелия проект MoAB

Apple пусна поправки за пет критични уязвимости, открити по време на проекта MoAB ("Месец на Apple бъговете", иницииран от бивш хакер, специалист по сигурността). Обновленията засягат Macintosh OS X версии 13.9 и 14.8.
Кръпките затварят дупка във Finder, която може да бъде използвана, за да се предизвика срив в приложението или изпълнение на произволен код. Обновлението също така поправя и две грешки в клиента за мигновени съобщения iChat, които също могат да доведат до срив.
Друга поправка в iChat пък поправя уязвимост, при която, ако потребителят натисне върху специално създаден URL, може да позволи изпълнение на произволен код.
Последният пач запушва състояние на ескалация на привилегии, при което User Notification Center може да бъде използван от локални потребители за пренаписване или промяна на системни файлове.

02:56

HP извади смартфон с гласово управление


Устройството използва новата система Windows Mobile 6

HP представи най-новия модел iPAQ устройство – малък и изчистен смартфон, който предоставя на бизнес потребителите безжична имейл комуникация чрез гласов контрол и хендс-фрий управление.
iPAQ 514 Voice Messenger поддържа VoIP и „push” имейл и работи с най-новата операционна система Windows Mobile 6. С възможност за разговори при напълно заредена батерия до 6 часа, новото устройство на HP води сред конкурентите по издръжливост на батерията, твърдят от компанията.
Моделът разполага с над 20 гласови команди, които осигуряват пълно хендс-фри управление. Чрез функцията Voice Reply потребителите могат да отговарят на съобщенията от електронната си поща чрез записване и изпращане на гласово съобщение, без да има нужда от набиране на текста чрез клавиатурата. Освен това, само с гласови команди, могат да прослушват електронни и текстови съобщения, да използват календара и различните функции на смартфона, както и да стартират различни приложения.
HP iPAQ Voice Messenger разполага и с вградена Wi-Fi технология, която предоставя на бизнес потребителите VoIP алтернатива към традиционната офис телефонна система. Чрез интегриране на HP iPAQ Voice Messenger с телефонната система на офиса, бизнесът ще може да комуникира без настолни телефони. Освен Wi-Fi, новият смартфон поддържа технологиите GSM/EDGE и Bluetooth.
Базиран на новата операционна платформа Windows Mobile 6, HP iPAQ 514 предлага подобрено приложение Outlook Mobile, което позволява преглеждане на електронна поща в оригинален HTML формат, бърз достъп до списъка с контактите с възможност за търсене в архива на обажданията и базата с контакти. Освен това, вградената операционна система Microsoft Office Mobile осигурява лесен за управление и същевременно познат интерфейс, посочиха от HP.
iPAQ Voice Messenger е първото iPAQ устройство, което предлага функцията за управление “по въздуха” (over-the-air), което стана възможно след придобиването на Bitfone Corp. от HP. С тази функция потребителите могат да управляват работата и сигурността на други HP iPAQ устройства, както и да разполагат с достъп до техните приложения, информация и мрежи. Например, ИТ администраторите получават възможност дистанционно да изтриват данни от изгубени или неоткриваеми устройства, както и да конфигурират и възстановяват данни, да инсталират ъпдейти и приложения за сигурност.
Новият смартфон предоставя и различни развлекателни възможности, като слушане на музика, гледане на клипове, игри, заснемане и споделяне на снимки по безжичен път.
HP iPAQ 514 Voice Messenger се очаква да излезе на пазара в Европа през тази пролет. Смартфонът ще се предлага на цена от €349 директно от HP или от партньорите на компанията.

02:54

"Виртуален Ирак" лекува US войници

Пациентите преживяват отново кошмарните събития

Медицински екип от университета на Южна Каролина е разработил система за лечение на посттравматичен стрес, от който страдат често войници, завърнали се от активни бойни действия, съобщи ВВС. Болните от това психическо разстройство биват потапяни в една контролирана виртуална среда, комбинираща реалистични улични сцени, звуци и миризми. Целта е пациентите да преживеят отново травматичните събития под контрола на лекари, които определят интензивността на преживяванията.
В момента в САЩ вървят изпитания на прототип на системата. Тя е особено ефективна при лечение на симптоми като кошмари и внезапно нахлуване на реалистични спомени. Други симптоми на посттравматичния стрес, който обикновено е застрашаващо живота заболяване, включват повишена раздразнителност и самоизолация.
На обикновен човешки език лечението на тези клинични симпотми означава, че пациентите ще могат да излизат отново без страх от домовете си, да ходят на работа и да продължат да водят нормален семеен живот.
Терапията изисква пациентите да си представят сцени от травматични събития, в които са вземали участие. Това става с помощта на шлем, който показва изображения от два различни сценария: сцена от улица или пустиня. Те се контролират от лекар, който може да въвежда различни елементи в сценария – от играещи деца до неочаквани експлозии.
Пресъздават се и различни часове от деня и климатични условия като пясъчни бури. За по-реалистично преживяване системата добавя и миризми на барут, горяща гума и човешки тела. Седалките на столовете пък имитират движения. Нормално курсът на лечение се състои от две едночасови сесии в рамките на пет седмици.
Резултатите от изпитанията са окуражаващи, въпреки ранната фаза. Вече са излекувани четирима доброволци. Първа е била една 21-годишна жена, станала свидетел на самоубийствени бомбени атентати.

02:51

ВАС разреши на Орбител реклама с пряко сравнение на цени с БТК

Операторът може да ползва рекламата до окончателното решение на спора. Сегашното постановление на ВАС отменя по-рано взето решение от КЗК в полза на БТК

Върховният административен съд взе окончателно решение, че Орбител може да използва рекламата за пряко сравнение на цени с БТК, до окончателно решение на спора за сравнителна реклама в България, съобщиха днес от Орбител.
5-членният състав на ВАС, най-висшата инстанция по този спор в България, потвърди решението за 3-членния състав, взето на 13 февруари т.г. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, обясниха от алтернативния телеком.
”Рекламата на Орбител трасира пътя на сравнителната реклама в България - тя е позволена от закона и безспорно е в полза на потребителите. Обективен факт е, че потребителите заплащат по-малко за телефон, когато говорят през Орбител. В тяхна полза е да са информирани, за да могат да направят разумен избор – което е задачата на посочената рекламна кампания на Орбител”, гласи съобщение до медиите, разпространено днес от компанията.
По-рано, КЗК взе решение по жалба на БТК и постанови спиране на рекламата на Орбител с предварително изпълнение. Орбител обжалва пред ВАС решението на КЗК, включително неговото предварително изпълнение. И първото и второто решение на ВАС по жалбата дава право на Орбител да ползва сравнителната реклама до окончателното решение на спора.

02:51

Необикновена джаджа иска да конкурира iPhone


Концептуалният Nalu съчетава три устройства в едно

Информация за интересна разработка се появи на сайта MyiPhone. Джон Холандер е проектирал концептуален телефон с необичаен дизайн, наречен Nalu. Новата мобилна джаджа решава проблема със съвместяване на няколко форм фактора в едно устройство, съобщава pcnews.ru.
Както е известно, за различните задачи са подходящи различни конструкции на телефона. Например, на QWERTY-клавиатурата е удобно да се набира текст, да се пишат електронни писма или SMS-и. Цифровата телефонната клавиатура работи отлично, когато е необходимо просто позвъняване, а за прослушване на музика потребителите предпочитат управляващото колелце. Nalu на Джон Холандер съвместява в себе всички тези 3 функции, съответно в 3 три различни форм-фактора. Конструкцията на телефона позволява на потребителя да го разтваря и от двете страни.
В нормално състояние устройството представлява обикновен телефон с цифрова клавиатура и неголям екран. При разтваряне надясно се открива QWERTY-клавиатура и голям хоризонтално-ориентиран дисплей. А при разтваряне наляво, апаратът се превръща в медия-плеър с дисплей и колелце за навигация. Освен на това, на задната страна на устройството е предвидена камера.
Дизайнерът е нарекъл своя концептуален апарат Nalu – на хавайски "вълна". На сайте подробно е описана конструкцията на телефона и даже е приложено видео с тримерна анимация, която показва как работи Nalu.
Холандер позиционира своето устройство като алтернатива на нашумелия iPhone. Разработчикът счита, че с иновационния си сензорен интерфейс iPhone е призван да осигури максимално удобство за потребителя. Холандер се надява Nalu да удовлетвори желанията на практически всеки потребител с възможностите си за изпълнение на повечето мобилни задачи.

02:50

Първи две Интернет кафета в Туркмения

Час и половина сърфиране ще струва около 4 долара

Министерството на комуникациите на Туркмения обяви в събота откриването на две съвременни Интернет кафета в столицата Ашхабад, съобщава руската информационна агенция Новости. Един час ползване на Интернет в тях струва малко под четири долара.
От министерството съобщиха още, че в близко време броя на точките за достъп до глобалната мрежа ще се увеличи на 15. Не всички ще бъдат в столицата. Предвижда се такива да се открият и областните центрове (вилаети).
В министерството работят над програма, чиято реализация ще направи Интернет достъпен за всеки жител на Туркмения. Единственият доставчик на Интернет услуги в републиката засега се явява компанията "Туркментелеком". По-рано този месец представители на компанията бяха заявили, че първото кафе ще бъде открито в сградата на централната телефонна палата, където за тези цели ще бъдат оборудвани пет работни места.
Достъпът до глобалната мрежа в Туркмения беше ограничен през 2000 г., по време на управлението на покойния президент Сапармурат Ниязов. Основни потребители на Интернет в бившата съветска република са държавните структури.
В настоящия момент за обикновените граждани включването в глобалната мрежа е почти невъзможно. По тази причина международната организация "Репортери без граница" включи Туркмения в списъка на "враговете на Интернет".
Новият президент на страната с трудно произносимото име Гурбангулай Бердимохамедов обещава, че скоро всички училища в страната също ще имат достъп до Интернет. Неограниченият достъп до глобалната мрежа беше едно от неговите предизборни обещания, наред с реформи в образованието, увеличение на пенсиите и подкрепа за частните предприемачи.

02:48

Компаниите нехаят за риска от срив на сайтовете

1/3 нямат план за възстановяване и не разбират опасността

Много средно големи фирми рискуват да изгубят приходи и да отблъснат клиенти, защото нямат съставен план за възстановяване на своите уеб сайтове в случай на срив, сочи ново проучване на хостинг специалиста NetBenefit.
Изследването показва, че една трета от компаниите нямат план за "disaster recovery", пише sililicon.com. А от фирмите, които имат такъв, само 38% са казали, че тестват своите планове повече от веднъж годишно. Липсата на комуникация между ИТ отдела и маркетинговите екипи, които споделят отговорността за уеб сайта, е една от причините за тревожните заключения на проучването.
Около две трети от запитаните пък са отговорили, че не очакват поражения за бизнеса си, ако сайтът им се срине за един цял ден. Това, според анализаторите, може да се дължи на липсата на търговско съзнание от страна на ИТ отдела.
Експерти от Butler Group твърдят, че докато фирмите изпадат в непредвидени ситуации в своя изграден от тухли и хоросан бизнес, много от тях не вземат насериозно уеб сайтовете. Изключение правят, разбира се, онлайн компаниите.
Проблемът със сайтовете трябва да бъде отнесен на управленско равнище, съветват анализаторите. Ако уеб сайтът е важен за бизнеса, то той не бива да бъде оставян само на ИТ отдела.
За да се състави разбираем план за възстановяване след срив, ИТ мениджърите първо трябва да разберат до каква степен ще пострада бизнесът от търговска гледна точка в случай на срив на сайта. След това те трябва да разгледат инфраструктурата слой по слой и да маркират потенциалните точки на повреда в приложните сървъри, мрежовите слоеве и центровете за данни, посочват анализаторите.

02:48

Агресивен играч ще конкурира SAP и Siebel на европейския CRM пазар

RightNow Technologies постигна през миналата година 70% ръст в корпоративния сегмент с решения по поискване. Компанията успя да победи гигантите в някои сделки с престижни клиенти

Компанията RightNow Technologies атакува пазара на решения за управление на връзките с клиентите (CRM) в Европа. Според изпълнителния директор Грег Джайънфорт, цитиран от CNET, CRM пазарът на Стария континент ще експлодира и неговата компания ще се възползва от това за сметка на гиганти като SAP и Siebel, притежавана от Oracle.
RightNow предлага алтернатива на скъпите и отнемащи време CRM инсталации при клиента с решения по поискване (on demand). Миналата година американската компания постигна 70% ръст на бизнеса си с корпоративни потребители.
Джайънфорт казва, че именно корпоративният клиент е цел номер едно за RightNow, въпреки че CRM решенията по поискване са най-популярни в средния бизнес.
SAP и Siebel правят също стъпки в посока на “one demand” решенията, или още известни като SaaS (софтуерът като услуга). Според Джайънфорт обаче въпросът не опира просто до това да се противопоставят двата модела: собствени решения срещу софтуерна услуга по поискване.
Никой, като се събуди, не казва, че иска да си купи “софтуер като услуга”, коментира Джайънфорт. Потребителите казват „искам моят кол център да работи по-добре” или “искам оплакванията на моите клиенти да са по-малко”.
Скоростта на имплементация на CRM е ключов момент, посочва CEO-то на RightNow. Внедряването на собствени решения продължава с месеци, докато услугите по поискване се доставят много по-бързо.
Джайънтфорт не пропуска да отбележи, че RightNow е надвила SAP за управлението на всичките кампании на Nikon, както и че е изместила Siebel от Electronic Arts.

02:47

Показаха твърд диск за книгата на Гинес


0,85-инчово устройство на Toshiba побира до 8GB данни!
Най-малкия в света твърд диск показа японската компания Toshiba. Новият 0.85-инчов драйв може да побере до 8 гигабайта (GB) данни, съобщава geardigest.com. Това постижение спокойно може да влезе в книгата на Гинес.
Има ли обаче полза от подобна разработка, при положение, че вече са достъпни на пазара по-евтини NAND флаш памети със същия капацитет? Вероятно да, след като Toshiba е инвестирала в създаването на този ултра малък хард драйв.
Първо, флаш паметите са по-бавни от твърдите дискове при запис на данни. Второ, устройства като цифровите камери ще продължат да се нуждаят от твърди дискове.
Не на последно място, HDD устройствата са по-надеждни, в смисъл, че възможността за катастрофални повреди при тях е по-малка от тази на NAND флашовете, коментират от geardigest.com. Когато един флаш драйв се повреди, обикновено това означава загуба на цялата информация в него, докато при твърдите дискове има шанс да се спаси голяма част от съхранените данни.

02:47

В смартфоните Palm Treo е засечена уязвимост

Потребителите са изложени на риск от кражба на информация

В няколко версии на смартфоните Palm Treo е открита "дупка" в софтуера, която може да позволи достъп на недоброжелатели до информацията в тях, предупреждават от Symantec. Уязвимостта засяга моделите 650, 680 и 700p, въпреки че не е изключено и други устройства да са податливи.
Дупката позволява на всеки с достъп до телефона да издири информация, намираща се в него, чрез използване на функцията “find”. Специалистите по сигурността на Symantec заявяват, че смартфоните Palm OS Treo са уязвими към локално издирване на информация, тъй като софтуерът не може правилно да определи достъпа до някои функции, докато е заключен.
Успешното използване на тази уязвимост може да позволи на атакуващите с физически достъп до засегнатите устройства да се сдобият с "чувствителна" за потребителите информация. За момента все още няма пач за откритата дупка.

02:45

В eBay продадоха „най-известния прозорец в света“

$3 млн. за стъкло и рамка, през които бе убит Кенеди

Прозорецът, от който Ли Харви Осуалд стреля и рани смъртоносно бившия американски президент Джон Ф.Кенеди, бе продаден на Интернет аукциона eBay за три милиона долара, съобщи в края на миналата седмица агенция Франс прес. Купувачът на рядката вещ, наречена в анотацията на търга „най-известния прозорец в света“, е жител на Холандия, който е пожелал името му да бъде запазено в тайна.
По думите на представители на eBay, офертата, предложена за наддаване, била съпроводена с цялата необходима документация, която потвърждавала, че стъклото и рамката са автентични и действително някога са се намирали на шестия етаж на библиотека за училищни книги в град Далас, Тексас. От него на 22 ноември 1963 г. са проехтели фаталните изстрели, причинили смъртта на тогавашния президент на САЩ Джон Ф.Кенеди.
Преди да попадне в аукциона, прозорецът, който официално бил собственост на американското семейство Бирд, в продължение на десет години беше изложен на шестия етаж на музея в Далас. По време на покушението, семейство Бирд е притежавало книгохранилището. В неговата сграда сега се помещава областната администрация на Далас. Преди известно време собствениците решиха да изтеглят експоната от музея и да го обявят за продан.
Придружаващата документация с доказателства за автентичността на рядката вещ, във вид на подвързан в кожа тефтер, е била част от офертата. В анотацията се казва, че това автентично, документирано парче от американската история ще увеличава стойността си с течение на времето. Покушението над Джон Ф.Кенеди промени хода на историята, поради което това е може би най-прочутият прозорец в света, предлаган някога за продан.

02:44

Dell назначава топ мениджъри с опит извън РС бизнеса

Завърналият се на кормилото Майкъл Дел търси нови лица и свежи идеи в управлението. Рон Гарикс от Motorola ще отговаря за всички операции на Dell с продукти за консуматорския пазар

Компютърният производител Dell, който изпита известни затруднения в последните месеци, назначи ръководен кадър от комуникационния гигант Motorola. Рон Гарикс ще управлява целия консуматорски бизнес на Dell, стана ясно в края на миналата седмица.
Това е поредното назначение, откакто основателят Майкъл Дел се завърна на кормилото на компанията. Гарикс, който беше изпълнителен вицепрезидент в Motorola с ресор поделението за клетъчни телефони, ще се отича в новата си служба директно на Майкъл Дел.
Новоназначеният шеф ще ръководи организация, която обединява всички екипи на Dell за продукти и продажби на консуматорския пазар.
Разочароващите резултати на Dell през последната година доведоха до уволнението на CEO-то Кевин Ролинс. Зад решението на Майкъл Дел да привлече в топ мениджмънта хора извън РС бизнеса, като Гарикс, прозира желанието за търсене на нови таланти и свежи идеи, писа CNET.
Няколко дългогодишни мениджъри на компанията също бяха уволнени или напуснаха с идването на новите попълнения. Като причина за спада през последната година, анализаторите посочват забавяне на реакцията по отношение на клиентската поддръжка и проблеми, свързани с качеството.
Гарикс започва работа в Dell моментално, още тази седмица. По време на престоя си в Motorola той въведе някои много успешни продукти, какъвто например беше телефонът Razr.

02:43

Red Hat ще работи за съвместимост с Microsoft

Компанията стана поредният член на разрастващ се алианс

Доставчикът на решения с отворен код Red Hat се присъедини към групата от компании Interop Vendor Alliance, за да осигури взаимодействие на своите продукти с Microsoft среди. Това е поредният Linux играч, който ще работи в посока съвместимост със софтуера на гиганта от Редмънт.
Усилията на Red Hat ще бъдат насочени основно към осигуряване на съвместимост на т.нар. мидълуер софтуер с продуктите на Microsoft, според LinuxInsider. Целта е софтуерът с отворен код, дистрибутиран от компанията, да работи добре и в хетерогенни среди, където Windows играе важна роля.
Влизането на Red Hat в алианса е продължение на работите по осигуряване на съвместимост между JBoss Enterprise Middleware и Windows платформи, започнати преди 18 месеца от Jboss. През април миналата година RedHat придоби JBoss.
Компаниите в Interop Vendor Alliance вече споделят философията за отваряне към комуникации с Microsoft. Неотдавна Novell подписа договор с Microsoft за сътрудничество, чиято цел е да осигури съвместимост между Windows и Linux в хетерогенни среди. И други дистрибутори на Linux се присъединяват към алианса и подписват сделки с Редмънт в опит да увеличат бизнес възможностите си.
Членове на Interop Vendor Alliance са и компании като BEA Software, CA, EMC и Sun Microsystems.

02:42

Sony готви конкурент на плеъра iPod

Новият продукт ще бъде по-тънък и с по-голям екран

Нов продукт, който ще конкурира пряко плеъра Apple iPod, подготвя японският хай-тек гигант Sony. Компанията планира да пусне устройството на 1 март, съобщава pcnews.ru.
На немския сайт на Sony дори е включен таймер за обратно броене, който засилва любопитството към очаквания продукт. По неофициални данни, конкурентът на iPod ще се нарича A800.
Устройството на Sony ще възпроизвежда видео, но за разлика от iPod, ще има по-тънък корпус и по-голям екран. Известно е също, че A800 ще използва флаш памет. Батериите на плеъра ще издържат от 8 до 10 часа в режим на гледане на видео.
Все още не са известни много от детайлите в новия продукт, освен че ще се предлага във версии с обем на паметта от 2 до 8 GB и в различни цветове: черен, син, розов и виолетов.
A800 ще бъде поредният опит за конкуриране на iPod. За разлика от други компании, които преследват дял от пазара на Apple, Sony едва ли ще разчита на ниски цени.

02:41

Учени успяха да спрат и пуснат отново светлината

Това се случи в лаборатория по квантова механика на университета Харвард. Виждайки резултата, учените не повярвали на очите си

Учени успяха да спрат светлината, да я превърнат в материя и след това отново в светлина. Това се случи в университета Харвард в лаборатория по квантова механика. Изследователите направиха малък пулс в спирането на светлината, променяйки групата на атомите от една в друга, и след това пуснаха отново светлината да продължи по пътя си в първоначалния й вид.
Експериментите в Харвард са извършени чрез използване на законите на квантовата механика, които определят поведението на атомите. Те са предложени от Алберт Айнщайн през 20-те години във време, когато е било технически невъзможно да се докаже дали гениалният учен е бил прав или не.
Резултатите, публикувани в списание Nature, са поразителни, като се има предвид колко трудно е да се демонстрира подобен опит и какви биха били потенциалните приложения. Когато видели резултатите, отначало някои учени дори не повярвали на очите си. Експериментът показва, че науката влиза в състояние на безпрецедентен контрол на кохерентна светлина и материални вълни.
За да накарат светлинните лъчи да скочат от един облак в друг, екип от физици в Харвард нагорещиха с лазер облак от атоми, който е бил дълбоко замразен в бавно движещо се състояние, познато като кондензат на Бозе–Айнщайн. Пулсът на светлината, съставена от фотони, бил забавен от 300 000 км/сек на 20 км/час, а после и оставен в застой, казва ръководителят на екипа професор Лин Вестeргаард Хау.
Според Хау, информацията на пулса била съхранена в замръзналия, гъст облак, което е феномен, добре известен на учените. А когато лазерът е бил изключен, светлинният пулс направил отпечатък „като холограма”. Това, което се е получило, е абсолютно перфектно копие на светлинния пулс, но в материална форма, казва професорката.
А после, с един истински „квантов скок”, трансформираните фотони, влезли в съседния кондензат, затъмняват разстояние от около милиметър, където се появява отново оригиналното светлинно поле. Според авторите на експеримента, данните се прехвърлят от един облак на следващ, защото оптичният пулс е превърнат във вълна от пътуваща материя.
Тези експерименти обещават много технологични ползи. ИТ революцията дълго време е резултат от напредъка в намаляването на размера на силициевите чипове. Производителността се удвоява на около всеки 18-24 месеца, по известния закон на Мур. Но процесът на смаляване бързо доближава атомната скала, което ще изисква напълно нова технология.
Една от целите на квантовата информация, използваща фотони, е да изгради мрежа. А за мрежата са нужни възли и преносители, поясняват учените. В случая, фотоните служат за преносители на квантова информация, а атомите са идеални за съхранение и извършване на процеси, т.е. те са възлите.
Хау отбеляза, че когато фотоните са трансформирани в материя, те по-лесно се манипулират. Можеш да вземеш материята, да я сложиш на рафта и да я държиш там за известно време, обяснява професорката.
Освен това, овладяването на „материалните вълни” и побирането им в атоми ще направи възможно и конструирането на ултра точни атомни часовници, детектори за гравитация и интерферометри, използвани за измерване на ротации и ускорения.

02:40

Половината домашни компютри са изложени на риск от нова заплаха

Хакери могат да пренасочат лесно интернет потребителите към злонамерени сайтове, които крадат поверителна информация

Нов тип заплаха може да направи над 50% от домашните компютри, свързани към интернет, податливи на атака. За опасността алармират в newsfactor.com компанията за сигурност Symantec и Училището по информатика към Университета Индиана.
Заплахата, наречена „drive-by pharming”, се фокусира върху домашните маршрутизатори. Тяхната конфигурация може да бъде променена така, че да сочат към злонамерени сайтове, когато потребителят използва настройките и паролите по подразбиране.
При традиционния „pharming”, атакуващият пренасочва потребителя от легитимен сайт към фалшив, който съдържа злонамерен код. Подобни атаки се извършват или чрез смяна на хост файла на компютъра на жертвата, или чрез манипулиране на DNS сървъра.
В новата схема, когато потребител посети злонамерен сайт, нападателят може от дистанция да смени DNS настройките на широколентовия маршрутизатор или безжичната точка за достъп. По този начин хакерите могат да пренасочат заявките за легитимни сайтове, като например такива за онлайн банкиране, към фалшиви уеб страници, предназначени да крадат информация за влизане (логване) в системата.
Екипът по сигурността, изследвал проблема, вярва, че той потенциално засяга милиони потребители по света, тъй като подобни атаки са лесни за извършване. Изследователите съветват потребителите веднага да сменят паролите си по подразбиране, за да предпазят маршрутизаторите и безжичните точки за достъп от потенциална атака.
“Drive-by pharming” е опасност, не само защото насочва потребителите към злонамерени сайтове, но и защото нападателят може да промени настройките на маршрутизатора за постоянно, излагайки нищо неподозиращите жертви на непрекъснати атаки.
Новото проучване разкрива проблем, който засяга милиони потребители на Интернет по света, казват от Symantec. Поради лесното използване на атаки от типа “drive-by pharming”, е жизнено важно за потребителите адекватно да защитават своите маршрутизатори и безжични точки за достъп.
Symantec препоръчва на потребителите да сменят паролите си по подразбиране и да използват многослойна стратегия за сигурност, базирана на софтуер, който комбинира антивирус, защитна стена (firewall), откриване на нежелани прониквания, защита срещу уязвимости и др. Експертите съветват също потребителите да избягват да кликват върху съмнителни линкове.
Главният проблем, според консултантите от Sophos, е, че много потребители или не сменят настройките, или използват паролите, доставени им от производителите. На много устройства са им дадени очевидни пароли при продажбата и инсталирането, като например „administrator” или “password”, които са лесни за отгатване от хакерите. Така, поради липса на 30-секундно усилие от страна на потребителите, те могат да се изложат на опасни атаки, защото не са си сменили паролите.
Голямата опасност от атаки, съобщена от Symantec, може да има ефект върху образованието на потребителите. Но производителите на маршрутизатори също би трябвало да си вземат бележка и да подобрят така своя конфигуриращ софтуер, че той да изисква по-настойчиво промяната на паролите по подразбиране. Подканата може да окуражи потребителите да направят тази проста стъпка, смятат от Sophos.

02:40

Microsoft представи сайт-заплаха за YouTube

Наскоро от Microsoft представиха бета-версия на новия си видео-сайт. Дали MSN Soapbox ще убие YouTube?
http://soapbox.msn.com позволява качването и гледането на кратки видеоклипове от практически всички известни формати. Те могат да се придружават от пояснителен текст, тагове, да се разпределя по категории. Единствената разлика от YouTube е че разглеждането и навигацията по сайта е не един екран.
Не е ясно защо Soapbox е с бренда MSN, след като Microsoft обединява пейджъра, електронната поща и другите онлайн услуги под бренда Live. Вероятно, брендът MSN ще съществува и в бъдеще, съсредоточавайки развлекателни сайтове.

02:38

Търсачката с речите на Фидел Кастро

Кубинската търсачка Infosoc.cu (поддържана със съдействието на Министерството на информацията и връзките) откри нов раздел - "Discursos de Fidel" ("Речите на Фидел").
Ако ви интересуват речите на Фидел Кастро, може да търсите в http://www.infosoc.cu/buscador/ по ключова дума или по година. Например думата "Internet" е използвана от Кастро в 30 речи. За първи път е използвана през 1997 г. Освен на испански, можете да търсите на френски, невски, португалски, италиански и английски. Самите речи са на сайта Cuba.cu.
Резултатите от търсенето са само от кубински сайтове, които са с домейн "cu". В кубинския интранет са включени към 150 000 сайта на правителствени агенции и държавни медии. Достъп до сайтове от външния свят са достъпни след специално разрешение, давано от властите на благонадеждните граждани, но често такива разрешителни могат да се купят на черния пазар. Куба е с най-ниското ново на използване на Интернет в Латинска Америка - 1,7%.

02:36

Yahoo! и LG ще си партнират

Yahoo! и LG съобщиха, че са сключили договор за партньорство. Основната идея на компаниите е да интегрират услугите на Yahoo в новите мобилни телефони на LG. Те са ще идват с инсталиран Yahoo! Go. Скоро от водещата търсачка пуснаха версия на тази свия услуга и за мобилни устройства. Тя дава възможност на потребителите да достъпват всички услуги на Yahoo! (търсачка, поща, групи и т.н.) през един единствен интерфейс, без нужда да се пише постоянно потребителско име и парола. Компанията сключи подобни сделки с другите два големи производители на мобилни телефони - Nokia и Motorola. Очаква се LG да пуснат първите телефони с Yahoo! софтуер към края на годината.

02:35

Wikipedia сред Топ 10 сайта в САЩ

Онлайн енциклопедията Wikipedia се изкачи в Топ 10 на най-посещаваните и популярни сайтове в САЩ. Това съобщи статистическата агенция comScore Networks. Това постижение е първо за Wikipedia. Енциклопедията се нарежда на девето място с 42.9 милиона посещения за януари. Тя оставя зад гърба си популярни сайтове като този на вестник "The New York Times" (10-то място) и на Apple (11-то място). Специалистите от comScore Networks коментират, че Wikipedia наистина отбелязва голям растеж. През януари 2006 страницата на енциклопедията е отбелязала 18.3 млн. уникални посещения, което е отредило 33-то място, а през месец юли - 28.1 млн. посетителя с 18-то място.
Сайтът бе стартиран в началото на 2001 година само с английска версия, която сега съдържа над 1.6 милиона статии. През тези 6 години енциклопедията се разрастна и сега съдържа над 5 милиона статии на 200 езика.

02:34

еDRAM технология от IBM ускорява процесорите

IBM обяви своята нова технология за изработване на памет, носеща името eDRAM. В основата си eDRAM представлява нов метод за производство на кеша в самия процесор с използване на процесите “напрегнат силиций” и SOI. Според IBM производството на кеш паметта по тези технологии далеч не се ограничава само до процесорите, а може да се използва и при ядрата на графичните карти. Благодарение на новите процеси обемът на кеш паметта в процесора може да достигне зашеметяващите 48 МВ, като също така ще позволи повишаване на тяхната производителност над 2 пъти.

02:34

Kingston пуска 2GB microSD карти


Водещият производител обяви поредното увеличение на капацитета на миниатюрните флаш продукти. microSD картите използват много малко енергия и са все по-търсени от потребителите на новите поколения мобилни телефони. Освен това, те се доставят в комплект с адаптер за SD карта със стандартни размери, и могат да се поставят във всички други мобилни джаджи с SD слот, включително картови четци.

02:33

Nikon представи нов фотоапарат


От цетралата на Nikon представиха нов 7.1 мегапикселов модел фотоапарат с изключително опростен интерфейс. L12 е снабден с нова VR функция помагаща за стабилизацията на картината, чрез тази функция дори аматьор може да заснема чисти и стабилни изображения. Устройството ще се продава в пакет с PictureProject софтуер за трансфер, организиране и редактиране на снимките, но за съжаление ще може да работи само на Macintosh операционни системи и Windows Vista/XP инсталирани фабрично. За сега повече информация за спецификациите на L12, датата на официално пускане на пазара и точната цена на устройството не са известни.

02:32

iRiver със сериозен конкурент на Apple Nano


Изглежда, че все пак Apple Nano ще има сериозна конкуренция за челното място на пазара, iRiver определено се цели точно в Nano серията на Apple с новата си H20 PMP серия. Х20 можете да изберете с няколко различни капацитета от 2GB, 4GB и 8GB. Устройството разполага с 2.2 инчов QVGA дисплей за възпроизвеждане на видео клипове, а поддържаните формати са WMV, MP4, MP3, WMA, и OGG. Други допълнения към устройството са FM радио тунер, вграден микрофон и microSD слот за флаш карти. Батерията на iRiver Х20 може да издържи 22 часа възпроизвеждане на аудио и видео файлове. Все още конкретна информация за цената и датата на излизане не са известни.

02:30

Навийте на руло LCD екрана си


Специалистите от Polymer Vision представиха най-новото си устройство - Readius. Според тях това е първото мобилно устройство, чийто екран може да се сгъне и събере. Тъй като напоследък нашумяха видео технологиите и гледането на клипове на мобилните устройства стана ежедневие, размерът на екрана става от все по-голяма важност. На пазара има доста устройства с големи екрани, но те заемат и доста място. От Polymer Vision са използвали нова технология за LCD, което да можете да сгънете, когато не ползвате и да го сложите в джоба си. При разгърнато положение екранът е със завидния 7-инчов диагонал, като резолюцията му е QVGA. Устройството разполага с 4 GB памет, вградено аудио и връзка чрез USB.

02:28

Цифров фотоапарат колкото кредитна карта


Ако сте фен на малките и удобни джаджи, новия Royal PF141 е за вас. Това е цифров фотоапарат с размерите на кредитна карта - той е едва 0,4 мм дебел. Той е с доста слаби възможности, но пък е наистина удобен - можете да го приберете в портфейла си. Фотоапаратът разполага с 0.3-мегапикселова матрица, като максималната му резолюция е 1280 x 960 пиксела. Снимките си ще можете да запазите във формат JPG, GIF или PNG на вградената 8 MB памет или на SD карта. Ще можете да ги прегледате на 1.4-инчовия LCD дисплей. Връзката с компютър се осъществява чрез USB 2.0 порта. Цената му е едва $49 долара - достатъчно малко, за да привлече интереса ви.

02:27

5.1 звук само от една тонколона

Пространството в жилищата ни никога не е било много. Всички производители на техника за дома се стремят да минимизират размерите на устройствата, като оставят производителността и възможностите им. От Yamaha представиха най-новия си проект, който има за цел да възпроизведе 5.1 звук от едно единствено устройство. Yamaha YSP-900 ще използва специални звукови лъчи, които ще се отразяват в стените на помещението и така ще се получава 5.1 surround звук. Размерите на устройството са 80 см x 15.3 см x 11.5 см и тежи 9 кг - създадено да пасне точно до 32-инчов LCD екран. YSP-900 се очаква да се появи в края на месеца, като цената му все още не е ясна.

02:26

България остава в черния списък на интелектуалното пиратство

От Международният алианс за интелектуална собственост препоръчват на България да засили действията си срещу интернет-пиратството, най-вече срещу доставчиците на интернет и ЛАН-мрежите, да се увеличат средствата за сектора на“Компютърни престъпления“, да се забрани уличната продажба на интелектуални продукти и предмети на изкуството, да се предприемат административни мерки срещу потребителите на пиратско съдържание.Международният алианс за интелектуална собственост (ПPA) препоръча оставането на България в Списък 301 на страните, които не защитават интелектуалната собственост. Това се посочва в годишния доклад на организацията, огласен на 12 февруари. Най-сериозното ниво в Списък 301 е листът за специално наблюдение, който се оглавява от Русия и Китай. ПPA препоръчва оставането на България в списъка занаблюдение.Според доклада на ПPA годишната загуба от разпространението на нелицензирана музика в България е 7 милиона долара, а от нелицензиран софтуер - 24 милиона долара. В същото време процентът на нелицензираната музика е 75 на сто, а на софтуера - 69 на сто. Една от констатациите на ПРА е, че част от търговията с пиратски продукти е в ръцете на организираната престъпност.Повече от две трети от пиратството на оптични дискове се дължи на презаписване върху CD-R от оригинален носител, което се извършва в нелегални работилници. По данни на ПPA в България има над 200 LAN-мрежи (local area networks), които предоставят достъп до пиратско съдържание, както и над 3000 интернет-кафенета, които са и центрове за разпространение на нелицензирани музика, филми и софтуер. В интернет-пиратството тенденцията е към увеличаване на обмена в пиър-ту-пиър мрежи за сметка на платения достъп до сървъри с пиратско съдържание.Дисковете с нелицензирана музика и софтуер все още са лесно достъпни в големите градове и в курортите, а една от основните причини за пиратството на интелектуални продукти е свързана с работата на следствието и съда, които все още не третират нарушението на интелектуалната собственост като сериозно престъпление.

02:09

Един от основателите на Microsoft ще лети в Космоса

Един от основателите на компанията Microsoft - американският милионер от унгарски произход Чарлз Симони, ще отпътува към Международната космическа станция на 7 април в състава на руско-американски екипаж.“Поставям си три основни цели – развитието на самата идея за космически полети, осъществяване на технически и научни експерименти на Международната космическа станция с цел приобщаване на децата и младежите към космическата дейност“, заяви Симони.В понеделник той започва последния етап от тренировките си в Русия. Космическият кораб ще стартира от космодрума в Байконур.

02:08

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

ПриятелиАрхив

Последни новини

Линкове

Реклама
СтатистикаCheck PageRank